Новини - България

Благодарение на постиженията в биотехнологиите пациентите имат достъп до съвременно лечение
Прочетена: 260 пъти

Фармацевтичната компания Амджен отбеляза 10-годишнината от стартирането на дейността си в България със специално събитие под надслов „10 години иновации в полза на пациента“. Инициативата се организира с подкрепата на изпълняващия длъжността посланик на САЩ в България Джъстин Фридман.

 

"САЩ оказват подкрепа на българското здравеопазване вече повече от 100 години. Базираната в Америка фондация „Рокфелер“  инвестира над 100 милиона лева в България през 20-те и 30-те  на 20-ти век за изграждане на здравна инфраструктура в България. Днес американската компания „Амджен“ отбелязва 10 години иновации в България, присъединявайки се към дългогодишната традиция на американското сътрудничество в подкрепа на българското здравеопазване“, каза изпълняващият длъжността посланик на САЩ в България Джъстин Фридман.

 

„Основен приоритет за Амджен през тези 10 години е осигуряването на достъпа на българските пациенти до последните достижения в областта на биотехнологиите в медицината. Водещ в работата ни е етичният подход, а във фокуса ни е пациентът. Ето защо в глобален и в локален мащаб компанията се стреми да откликва на сериозните нерешени медицински проблеми, като разработва и предлага иновативни, високоефективни биотехнологични лекарства, които носят доказани ползи за пациентите. Важно е да отбележим също, че разработването на всяка иновативна лекарствена терапия е свързано с научно откритие и нова, различна концепция за лечение на дадено заболяване. Нашият стремеж през годините бе последните достижения в областта на биотехнологиите да достигат максимално бързо до българската медицинска общност и пациентите. В тази насока разработихме редица програми, сред които и  мащабен и дългосрочен образователен проект насочен към лекари и студенти - Amgen Biotech Academy“, заяви д-р Красимира Чемишанска, изпълнителен директор на Амджен България.

 

Компанията традиционно работи в области, свързани със сериозни социално-значими заболявания, каквито са онкологичните, сърдечно-съдовите, имунологичните, онкохематологичните и костните заболявания. В  момента, компанията има 14 регистрирани и разрешени за употреба лекарствени продукти в България.

 

„Терапиите, които Амджен предоставя, са за лечение на тежки заболявания, които в повечето държави се осигуряват от здравните фондове. За щастие българският пациент в момента има достъп до голяма част от регистрираните иновативни лекарства на Амджен в Европа. Компанията осигурява терапия за близо 30 000 души в България, страдащи от тежки заболявания. Важно е да отбележим също, че нашите биотехнологични лекарствени продукти за остеопороза достигат до повече от половината пациенти с остепороза в България. Осигуряваме лечение и за всеки втори новозаболял онкопациент у нас“, отбеляза още д-р Чемишанска.

 

Проф. д-р Арман Постаджиян, началник отделение по кардиология към Клиника по кардиология, УМБАЛ „Света Анна“ изтъкна, че сърдечно-съдовите заболявания продължават да са най-честата причина за смъртност в световен мащаб. Според данните над 90% от смъртните  случаи в света и повече от 50% от тези в Европа са резултат от сърдечно-съдови инциденти. В България 65% от общата смъртност на населението се причинява от този вид заболявания. Около 80% от преждевременните смъртни случаи от сърдечно-съдови заболявания могат да бъдат избегнати чрез контролиране на рискови фактори като прекомерна употреба на алкохол и цигари, прием на сол, липса на физическа активност, високи нива на  холестерол и повишено кръвно налягане. Някои от тях обаче са свързани с генетичната предразположеност и фамилна анамнеза. Затова от изключителна важност е човек да познава фамилната си история.

 

„Като един от основните рискови фактори, свързани с развитието на рани сърдечно-съдови инциденти, се приема невъзможността на организма да преработи холестерола. Заболяването е познато като фамилна хиперхолестеролемия (ФХ). Пациентите, които страдат от него, са с високи нива на лошия холестерол от раждането си, затова те са и с висок риск от преждевременно развитие на сърдечно-съдови заболявания“, уточни той.

 

Данните сочат, че болните от ФХ в света са около 35 млн. души, а в България са около 14 хил. Вероятността болестта да се предаде по наследство е 50%. В същото време 90% от пациентите с това заболяване не са диагностицирани и повечето от тях научават за състоянието си едва след инфаркт. Данните сочат, че рискът от инфаркт и инсулт преди 55-60-годишна възраст при тези хора е 20 пъти по-висок, а със 100 пъти е по-висок риска за сърдечно-съдова смъртност. Диагностицирането на болестта в начален етап позволява да се пристъпи към медикаментозно лечение за намаляване на нивата на LDL-холестерола като по този начин се избягва риска от усложнения и смъртност.

 

Доц. д-р Пламен Попиванов, началник на отделение по клинична дензитометрия и костни метаболитни заболявания към УМБАЛ „Александровска“ обясни, че остеопорозата е метаболитно заболяване, при което намалява  костната маса и се влошава качеството на костта. По-този начин тя става много лесно чуплива и при най-малка травма се стига до фрактури на различни места в тялото. Той акцентира върху тревожната статистика, според която 1 от 2 жени и 1 от 5 мъже над 50 г. преживяват счупвания в следствие на остеопороза.

 

„Остеопорозата е състояние, което може да доведе до нарушаване качеството на живот. Ефектът от заболяването рефлектира не само върху болния, но и върху близките му. Затова превенцията и своевременното лечение на остеопорозата е от изключително значение, тъй като като около 55% от хората над 50 г. са изложени на увеличен риск от фрактура поради намалена костна маса. Едно счупване може да доведе до сериозни усложнения. До една година след инцидента при около 30% от пациентите се наблюдава инвалидизация, а при тежки фрактури на бедрената шийка или прешлените смъртността в рамките на първата година е 20%“, каза още той.





Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития