Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - България

Бивш студент на МУ-София дари над $1 млн. – раздават ги за стипендии на отличниците
Прочетена: 379 пъти
Снимка: Redmedia.bg

20 000 лева награден фонд за завършилите с пълно отличие студенти, ще дава всяка година Медицински университет – София. Парите ще бъдат разпределени на всички факултети, Филиал – Враца и Медицинския колеж, реши Академичния съвет. Отличниците ще взимат своите парични награди благодарение на получено от университета наследство по завещание от д-р Андрей Асенов Георгиев от САЩ.

 

„Сумата, която д-р Георгиев завеща на МУ-София е в размер на 1 037 413 долара. Щедрият жест на българина- емигрант е отправен към младите медици на България, избрали да учат в Университета, в който и той получава своята диплома“, заяви ректорът на МУ-София проф. Д-р Виктор Златков и добави, че завещанието не е само парично, а и послание, че само с труд, образование и постоянство може да се успее в живота.

 

Академичният съвет реши още по 1000 лв. да се дават и на студенти, получили награди за научни постижения на високи форуми, проведени в чужбина или отличени от международни организации.

 

Част от наследството ще бъде разпределено като награден фонд в размер на 180 000 лв. за първите три места в конкурса за идеен проект за новата Учебно- административната сграда на Ректората. Една от аудиториите в нея ще носи името на завещателя д-р Андрей Георгиев.

 

Д-р Андрей Георгиев е роден в София през 1921 година. В началото на 50-те години на миналия век той емигрира в САЩ. Постепенно натрупва капитал, голяма част, от който завещава на гимназията в Лом, на общината и на Медицински университет – София. Той е известен и уважаван семеен лекар с над 50 - годишен опит. Бил е изключително скромен и през целия си живот е подпомагал млади хора да се обучават и развиват професионално.

 

Д-р Андрей Георгиев умира на 93 години, на 22 април 2014 година, в дома си в Улимингтън, щата Делауеър.

Коментари

септември 2021

ПВСЧПСН
  
   

Събития

Няма събития