Новини - В медиите

БГНЕС: Ликвидираха „Урологията“ на Първа МБАЛ
Прочетена: 400 пъти

Закриха „Урологията“ на Първа МБАЛ. Това е стъпка към ликвидацията на общинското здравеопазване в България, което ще засегне хиляди пациенти. Постепенно болниците се превръщат в хосписи. Това заяви за БГНЕС д-р Стоян Георгиев, началник на закритото отделение по „Урология“ на Първа МБАЛ, известна в миналото като Първа градска болница.

 

Сайтът уточнява, че самото закриване е изненада за всички - станало е скоротечно, само за 24 часа.

“Отделението е с достатъчна активност предните години и с известни затруднения през настоящата, които се дължат на намаляването на лекарите и медицинските сестри. Те отидоха за по-високи заплати и да се реализират в частното здравеопазване“, казва д-р Георгиев.

По думите му се съкращава работещо звено с активи на стойност до 1 милион лв. Лекарят добавя, че когато отделението е окомплектовано с достатъчен брой лекари, от 2012 до 2015 година, през него са минавали по 1200 души и са извършени 1000 операции с различна степен на сложност. Тази година обаче поради оголването на отделението откъм лекари през него са минали 500 души, а извършените операции са 400. Отделението няма смъртни случаи.

 

Според д-р Георгиев, основна причина да се стигне до закриването на звеното са ниските заплати.

 

Лекарят допълва, че собственик на болницата е Столичната община, но решението е взето не на сесия на общината, а от борда на директорите на лечебното заведение. Пред БГНЕС изпълнителният директор на болница д-р Цветомир Димитров обяснява, че звеното се закрива поради невъзможност да изпълнява функциите си. В него работи само един лекар-уролог и двама стажанти, които не могат да извършват операции.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития