Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Коментари -

БГФармА: Не се наблюдава риск от недостиг на лекарства в България
Прочетена: 97 пъти
Снимка: Pixabay.com

Българска генерична фармацевтична асоциация (БГФармА) разпространи отворено писмо във връзка с наличието на лекарствени средства в аптечната мрежа в страната. То е адресирано до здравния министър проф. Костадин Ангелов, директора на агенцията по лекарствата маг. фарм. Богдан Кирилов, управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. Петко Салчев, председателя на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова, председателя на Български елкарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров, председателя на Български фармацевтичен съюз (БФС) проф. Асена Сербезова, председателя на Българската асоциация на търговците на едро с лекарства (БАТЕЛ) Николай Колев и председателя на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM) д-р Красимира Чемишанска.

 

Текстът на писмото гласи:


"Уважаеми Дами и Господа,

 

Българска генерична фармацевтична асоциация (БГФармА) следи с непрекъснато внимание, ангажираност и съпричастност развитието на пандемията от COVID-19 и осигуряването на българските граждани с лекарства.

 

Искаме да уверим българското общество, че към момента не се наблюдава риск от недостиг на леарствени продукти в България. Нашите компании поддържат резервни наличности, както на субстанции за производство, така и на готови лекарствени форми за справяне с кризисни ситуации като настоящата.

 

БГФармА, в която членуват 16 български и международни компании, заявява най-отговорно, че процесът на производство на лекарства за милиони български граждани продължава и ще продължи без прекъсване! Пациентите ще разполагат с необходимите генерични медикаменти за лечение на своите остри и хронични заболявания! Разчитаме на професионалното поведение на нашите колеги - търговците на едро и аптеките да осигурят непрекъснато и редовно доставяне на медикаменти по веригата производител - търговец на едро - аптека и зареждането на максимално широка номенклатура от медикаменти в аптеките, за да не се получават откази по логистични причини.

 

В държавата има ясна организация и отговорни лица за всекидневен мониторинг за наличностите на лекарстнвени продукти, складови наличности и линиите на доставка.

 

Задачата на БГФармА и нашият дълг към българското обществото съвпада напълно с Приоритетите на нашите европейски партньори от Medicines for Europe:
•    Осигуряване на непрекъснато производство и доставката на лекарства;
•    Сигурност и защита за работещите в стотиците заводи за генерични медикаменти в България и Европа, за да може да продължи безпроблемно производственият процес;
•    Тясно сътрудничество и подпомагане на действията на здравните институции в държавата.

 

Въпреки че генеричните производители са изправени пред сериозни предизвикателства в условията на повишени цени на субстанции за лекарства, повишаване на себестойността на произведените медикаменти, нарастващи допълнителни финансови тежести върху компаниите, ние ще продължим да изпълняваме своя дълг към обществото: осигуряване на  непрекъсната наличност и достъп на българските граждани до лекарства, както за лечение на COVID-19, така и за терапия на масовите социално-значими заболявания.

 

Важно е дори и в тези дни на развихрила се пандемична вълна да не се допуска разстройване на системата за осигуряване на лечението на гражданите. Това може да се постигне само при тясно сътрудничество между лекарите, предписващи медикаментите, фармацевтите, които ги отпускат, както и гражданите, които посещават аптеките.

 

Призоваваме българските граждани да запазят спокойствие!

 

Не се презапасявайте с медикаменти, особено антибиотици, антивирусни средства, лекарства, подотвратяващи кръвосъсирването, дори да имате възможност без предписание да ги закупите от аптеката. Самолечение, особено с лекарства, отпускани с рецепта, в много случаи може да има неблагоприятни, дори фатални последици!

 

Единствено с усилията и самообладанието на всички български граждани, заедно ще можем да се справим и  преминем през коварната епидемия!      

 

Не забравяйте - Optimum medicamentum quies est - Спокойствието е най-доброто лекарство!"

Коментари

юни 2022

ПВСЧПСН
  
   

Събития

Няма събития