Новини - България

Безплатно тестване за хепатит с в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ до края на годината
Прочетена: 798 пъти
Снимка: Pixabay.com

УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ продължава кампанията за насърчаване на тестването за хепатит С. До края на 2019 година, в работни дни, между 08:00 и 14:00 часа всеки ще може да се изследва безплатно за хепатит С в централната лаборатория на болницата, съобщават от леченото заведение. Не е необходимо предварително записване. Няма значение дали изследваният е приемал вода или храна. Пациентите, чийто проби се окажат положителни, ще бъдат консултирани безплатно от гастроентеролог и насочени за по-нататъшно лечение в Клиниката по гастроентерология, където се намира един от най-големите центрове за лечение на вирусни хепатити.

 

Този път инициативата, която се провежда с подкрепата на "Абви", е под мотото „Хепатит С - случва се!“ като акцентът ще бъде поставен върху по-малко известните начини за заразяване с вируса. Над хепатита продължава да тегне стигма и болестта да се асоциира с употребата на венозни наркотици или безразборни сексуални контакти. От болницата припомнят, че има много други начини за заразяване с болестта, които нямат нищо общо с рисковото поведение. Сред причините могат да бъдат:

- Преливане на кръв и кръвни продукти преди 1992 г. (Вирусът на хепатита е открит едва през 1989 г. и до тогава кръвните продукти не са били изследвани за наличието му);
- При оперативни интервенции в миналото;
- При зъболекарски манипулации преди откриването на вируса;
- При пациенти на хемодиализа, тъй като почистването на машините, които пречистват кръвта е трудно;
- При някои козметични манипулации. Съществува реална опасност от предаване на хепатит C в салон за красота, ако не се съблюдават внимателно стандартите за безопасност. Въпреки че някои инструменти, използвани от маникюристите, козметиците или при поставяне на пиърсинг трябва да бъдат за еднократна - При правене на татуировки с нестерилни инструменти.

 

Едва в около 5% от случаите заразяването става по сексуален път.

 

„Предразсъдъците по отношение на хепатита пречат за навременното лечение на болестта, тъй като заразените често се срамуват и отказват да се подложат на терапия. 1/3 от хората, които се диагностицират при нас отказват да се лекуват. Ние не можем да ги задължим, а това, освен че е опасно за самите носители на вируса, създава риск и за разпространение на болестта“, обяснява д-р Ирена Иванова, началник на Централната клинична лаборатория на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

 

„Коварното на хепатита е, че той може да се развива латентно в организма в продължение на години, през които неумолимо уврежда черния дроб. Тъй като нямат никакви симптоми и се чувстват физически здрави, пациентите често не ни вярват за степента на опасност, на която са изложени“, разказва пък проф. Красимир Антонов, който е председател на Българското дружество по гастроентерология.

 

Той пояснява, че когато вече са налице симптоми, болестта е навлязла в напреднала форма и съответно лечението й, което е напълно безплатно за пациентите, е по-сложно и продължително.

 

„Въпреки това успяваме да постигнем над 95% излекуване, дори и при тези пациенти“, пояснява проф. Антонов, който е един от най-добрите хепатолози у нас.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития