Любопитно -

Безплатно мобилно приложение проследява бременността и визуализира растежа на бебето
Прочетена: 632 пъти
Снимка: МБАЛ „Света София“

Безплатно мобилно приложение „Calm mom“ за проследяване на бременността създаде пациентка на АГ-отделението на МБАЛ „Света София“, съобщават от лечебното заведение. Младата майка, в сътрудничество с АГ специалистите на болницата, имат за цел да предоставят достоверна и достъпна информация за Женската консултация и 40 дни след раждането.       

 

Габриела Йонкова е програмист и родител на родената през месец май в МБАЛ „Света София“ Катерина. Преди малко повече от година, когато узнава новината, че ще става за първи път майка, младата жена се доверява на специалистите на болницата. Женската консултация води д-р Александър Кобаков. По време на редовните им срещи им хрумва да създадат виртуална женска консултация, която по максимално улеснен начин да дава достоверна информация на бременната.

 

„Подобни приложения има в други страни, но не и у нас. Ние обаче не сме взаимствали от вече създадените а програмирахме изцяло нова платформа, която е по стандарта за водене на Женска консултация в България“, разказва Габриела Йонкова.

 

Консултант на проекта е д-р Кобаков.

 

„Бременната жена, както и всички пациенти, трябва да са максимално информирани от достоверни източници, за да протече правилно и комфортно тяхното лечение, проследяване и раждане. Приложението от една страна дава тази информация, но и напомня за различни рискови фактори и ситуации. Когато например бременната при регистрация е отбелязала тютюнопушене, при стартиране на приложението получава запитване дали още пуши“, допълва д-р Кобаков.

 

„Calm mom“ визуализира „порастването“ на бебето, напомня за прегледите, като специално е обърнато внимание на здравословния начин на живот – хранене, спорт по време на бременността. При втора и следваща бременност майката има възможност да сравнява промените в своето тяло, спрямо предходната.

 

„Спокойната майка е информираната майка“, допълва д-р Кобаков.

 

Мобилното приложение е подарък за бременните жени, а следващата стъпка е надграждане с полезна информация за проследяване при многоплодна бременност.

Коментари

септември 2023

ПВСЧПСН
    
 

Събития

Няма събития