Новини - България

Безплатни тестове за хепатит В и С помогнаха за диагностицирането на 44 души
Прочетена: 836 пъти

Над 1800 души са се изследвали безплатно за хепатит В и С от началото на кампанията „Да открием липсващите 69 000“, която стартира в средата на месец юли в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ с подкрепата на Абви, съобщават от лечебното заведение. Специален фокус в нея бе поставен върху хората между 34 и 69 г., които в миналото са били изложени на повишен риск от заразяване с болестта, тъй като вирусът е открит едва през 1989 г. До тогава кръвните продукти не са били проверявани за наличието му, не са вземани и мерки за дезинфекция срещу него.

 

От изследваните 1810 проби, 44 са положителни като 14 от заразените са жени, а 30 – мъже. 26 от диагностицираните са преминали през Клиниката по гастроентерология на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, където се намира най-големият Център за лечение на вирусни хепатити в България, за допълнителни изследвания и назначаване на терапия. При 23-ма от пациентите е установена активна инфекция. При трима от тях такава не е открита и те са пренасочени за повторно изследване след 6 месеца.

 

От болницата съобщават, че 18 от пациентите с положителен резултат на теста не са отишли за повторно изследване и консултация в клиниката. Според лекарите причината е в стигмата, която все още съществува около хепатит С. Според тях има и пациенти, които в момента нямат оплаквания, чувстват се здрави и не могат да повярват, че всъщност имат нужда от лечение. Съществува и една малка част, при която хепатитът не е основното им заболяване и те се лекуват на други места.

 

По-подробните изследвания са показали, че 4-ма от приетите за лечение в Клиниката по гастроентерология пациенти са с напреднало чернодробно заболяване – чернодробна цироза. При двама от пациентите има данни за първичен чернодробен рак.

 

„Интересното е, че при снемането на анамнеза установихме, че част от тези хора от повече от 10 години знаят, че са инфектирани с хепатит С, но досега не са се лекували. Вероятно причината е в това, че не са наясно с новите терапии, които елиминират вируса в почти 100% от случаите, както и с факта, че това няма да им струва нищо, тъй като лечението са поема изцяло от НЗОК“, обяснява проф. Красимир Антонов, специалист в областта на вирусните хепатити в България и председател на Българското дружество по гастроентерология, абдоминална ехография и ендоскопия.

 

Всеки, който има съмнение, че може да е заразен, може да се изследва безплатно в работните дни, между  8:00 и 14:00 часа, в Централната лаборатория на болницата.

 

„Тестовете, които изпалзваме, са иновативни, с изключително голяма точност (98%) и дават резултат в рамките на 10 минути.  Не е необходимо изследващите се да не са приемали вода или храна. За самото изследване е нужна само 1 капка кръв, взета от пръста на ръката“, обяснява д-р Ирена Иванова, началник на лабораторията.

 

По официални данни около 77 000 са болните от хепатит С в България. 90% от тях не подозират, че са заразени. Това прави около 69 000 българи, които трябва да бъдат открити преди болестта в тях да е навлязла в напреднала фаза, когато освен че е много по-скъпо, лечението не винаги е резултатно.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития