Новини - България

Безплатни прегледи за глаукома в УМБАЛ "Александровска"
Прочетена: 340 пъти
Снимка: Pixabay.com

Безплатни консултативни прегледи за глаукома организира УМБАЛ "Александровска" по повод Световната седмица за превенция на глаукомата от 7 до 14 март 2022 г. Те ще се провеждат в Очните кабинети на ДКЦ ,,Александровска” (вход откъм бул. „Пенчо Славейков”, до бариерите), в делничните дни от 14:00 до 17:00 ч. Направление по здравна каса не се изисква, но е необходимо предварително записване на тел.: 02/9230 415, всеки делничен ден от 9:00 до 13:30ч.

 

След две поредни години на ограничения, свързани с пандемията, много пациенти с глаукома нямаха възможност да се изследват и проследяват. За да бъде възстановен достъпът им до специализирана медицинска помощ,  офталмолозите на УМБАЛ „Александровска“ възобновяват мащабната информационна кампания с безплатни консултативни прегледи за глаукома, уточняват от болницата.

 

Глаукомата е хронично, дегенеративно заболяване, което настъпва безсимптомно и уврежда зрителния нерв и нервните клетки в ретината. С напредване на болестта настъпва загуба на периферно зрение, а на по-късен етап и на централното зрение. Към рисковите фактори спадат повишено вътреочно налягане, съдови промени, хипертония, захарен диабет, напредване на възрастта, дебелината на роговицата, наличието на късогледство и др. Липсата на ранна симптоматика при повечето форми на глаукома е причина заболяването да се установява късно във фаза на напреднало увреждане, когато голяма част от зрението е загубено необратимо. Сравнително високата честота, тежката инвалидизация на пациентите поради трайната загуба на периферно и централно зрение, определят глаукомата като социално значимо заболяване. Правилното и навременно диагностициране, адекватното и своевременно лечение е ключово за съхранението на зрението на пациентите.

 

В Клиниката по очни болести на Александровска болница функционира най-старото в страната, но едно от най-модерно оборудваните, и единственото в България, обособено като индивидуална структура, специализирана в диагностиката, проследяване на прогресията, консервативно, лазерно и хирургично лечение на различните видове глаукома.

 

Световната седмица за борба с глаукомата се провежда всяка година по инициатива на Световната асоциация по глаукома (WGA), Европейско глаукомно общество (EGS) и на Световната глаукомна пациентска асоциация (WGPA). Тази година минава под надслов ,,Светът е ярък – спасете вашето зрение!“

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития