Новини - България

Безплатни прегледи за глаукома и катаракта в УМБАЛ „Свети Георги”
Прочетена: 134 пъти
Снимка: Pixabay.com

Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Свети Георги” - Пловдив организира кампания за  безплатни прегледи за глаукома и катаракта (вътрешно перде) от 9 до 20 март 2020 г. Прегледите ще се провеждат с измерване на вътреочното налягане, съобщи началникът на клиниката проф. д-р Нели Сивкова, дм, FEBO. Телефон за предварително записване: 032/602 649 в работни дни от 8.00 до 12.00 часа.

 

Глаукомата е една от водещите причини за необратима слепота в световен мащаб, категорична е проф. Сивкова. Сравнително високата честота и тежката инвалидизация на пациентите,  която настъпва поради трайна загуба на зрението, определят глаукомата като социално-значимо заболяване.  Много често болните с глаукома имат и вътрешно перде – старческа катаракта. Затова, когато се организира скрининг за активно откриване на болни с глаукома, задължително се прави пълен очен преглед за откриване и на други рискови заболявания във възрастта след 55 години, например катаракта, макулна дегенерация, свързана с възрастта и др. Липсата на ранна симптоматика при повечето форми на глаукома е причина заболяването да се установява късно – във фаза на напреднало увреждане, когато лечението е недостатъчно ефективно или не може да бъде проведено, обясни проф. Сивкова.

 

Очните лекари препоръчват  във възрастта след 55 години да се извършва веднъж годишно профилактично изследване на зрението и измерване на очното налягане.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития