Новини - България

Безплатни прегледи за бъбречни и сърдечни заболявания в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“
Прочетена: 109 пъти

Информационна кампания „Сърце&Бъбрек. Направи връзка“ започва в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ от 30 септември 2019 г по повод Световния ден на сърцето, който отбелязваме в неделя, съобщават от лечебното заведение. Целта е да се повиши информираността за т.нар. кардиоренален синдром (КРС), който е една от най-честите причини за фатални усложнения при болни с бъбречни или сърдечни заболявания.

 

Между сърцето и бъбреците съществува специална обвързаност. При здрави това помага да се поддържа хармонията в организма, но при заболяване на единия орган може да се предаде вредно влияние и на другия. Кардиореналният синдром представлява  състояние при което сърцето и бъбреците влизат в порочен кръг на взаимни увреди с рязко влошаване на прогнозата.

 

По този повод УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ обявява безплатни нефрологични и кардиологични прегледи.

 

Безплатните нефрологични прегледи ще се провеждат от 30 септември до 4 октомври, включително, между 14:00 и 16:00 ч. в Клиниката по нефрология, ет. 4. Необходимо е предварително записване на тел. 02/952 38 33.

 

Безплатните кардиологични прегледи ще са от 7 до 11 октомври, включително, между 14:00 и 16:00 часа в кабинет N27, ет. 2. Записванията ще стават на тел. 0887 412 629.

 

Пациентите трябва да носят със себе си резултати от изследвания, имащи отношение към заболяване на сърцето или на бъбреците, които са им правени до момента. Не се изисква направление.

 

Установено е, че с възрастта, на всеки 10 години бъбречната функция отпада с около 10%. Този процес започва около 40-годишна възраст като над 75 г. само 10% от хората имат напълно нормално функциониращи бъбреци. Проблемът е, че голяма част от тези пациенти нямат никакви симптоми и дори не подозират, че са изложени на повишен риск за развитие и на сърдечна недостатъчност.

 

„КРС е усложняващо обстоятелство при лечението на единия или другия орган. Например при сърдечна недостатъчност е много по-трудно тя да се компенсира, когато има и бъбречна недостатъчност. За съжаление досега съвременната медицина не обръщаше сериозно внимание на връзката между тези две състояния“, обяснява доц. Атанас Кундурджиев, началник на Клиниката по нефрология в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, който е един от най-големите специалисти в България в областта на кардиореналния синдром. 

 

При хора с установен КРС, особено ако са възрастни, някои диагностични процедури като компютърната томография, част от ангиографските изследвания, поставянето на стентове, кардиохирургичните операции, дори най-обикновен грип, който протича с повръщане и разстройство, могат да влошат състоянието им.

 

„Затова е важно те да бъдат диагностицирани навреме и да се има предвид едно такова усложнение“, пояснява доц. Кундурджиев, който освен специалност по нефрология, има такива по кардиология и вътрешни болести.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития