Новини - България

Безплатни прегледи във ВМА по повод Световния ден за борба с диабета
Прочетена: 1041 пъти
Снимка: ВМА

На 14.11.2022 г., когато отбелязваме Световния ден за борба с диабета, медици от Клиниката по ендокринология и болести на обмяната на Военномедицинска академия (ВМА) ще извършват безплатно измерване на кръвна захар. Всеки желаещ да се консултира със специалистите може да го направи от 9:00 до 12:00 часа, във фоайето на Поликлиника-ВМА, без предварително записване. Не се изисква направление от личния лекар, уточняват от лечебното заведение.

 

Световният ден за борба с диабета се отбелязва всяка година на 14 ноември по решение на Международната диабетна федерация и Световната здравна организация, в отговор на нарастващата тревога за бъдещето на милионите хора, страдащи от заболяването. 

 

Около 650-700 хиляди българи са засегнати от това социалнозначимо заболяване, като голяма част от тях дори не подозират. С цел повишаване информираността на гражданите и ранното диагностициране на проблема, медиците от ВМА ежегодно организират редица профилактични кампании.

 

Захарният диабет е метаболитно заболяване, характеризиращо се с повишени нива на кръвната захар, което се дължи на частично намаление или нарушено действие на инсулина (диабет тип 2) или пълна загуба на продукцията му в организма (диабет тип 1). Ефективното лечение може да намали инвалидизиращите усложнения с до 50%. 

Коментари

септември 2023

ПВСЧПСН
    
 

Събития