Новини - България

Безплатни онлайн консултации за пациенти с хематологични и онкологични заболявания
Прочетена: 867 пъти
Снимка: Pixabay.com

УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ се присъединява към световната инициатива за отбелязване на Деня на онкологичните заболявания (4 февруари). В унисон с актуалната обстановка, свързана с разпространението на коронавируса в България, болницата организира безплатни консултации от разстояние чрез приложението за телемедицина Healthyco, съобщават от болницата.

 

На 4 и 5 февруари 2021 г., между 16:00 и 19:00 часа, пациентите ще могат да запазят час за безплатни онлайн видео консултации при д-р Александър Йорданов - хематолог или да подадат заявка за онлайн текст консултация през двата дни при него и д-р Виолета Маринова - онколог, като използват иновативното приложение. С помощта на платформата, те ще могат и да изпратят цялата налична документация, свързана със заболяването си, към Клиниката по хематология и онкология на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. От лечебното звено се ангажират да отговорят в срок от 7 дни на всички постъпили заявки за текст консултации.

 

Онлайн консултациите са предназначени за пациенти с доказани хематологични или онкологични заболявания, или такива, които са насочени за консултация със специалист в областта на онкологията и хематологията. Записването за видео консултациите ще става до изчерпване на предвидените за целта часове. От лечебното заведение припомнят, че те не могат да заместят физическия преглед и имат само информативен характер. 

 

За онлайн консултация с д-р Александър Йорданов, хематолог, зам.-началник на Клиниката по хематология и онкология, е необходимо да се последва следния линк: https://bit.ly/2MM5Ebi

 

За запазване на час за видео консултация с хематолога е необходимо да се инсталира мобилното приложение на платформата:
iOS - https://apps.apple.com/us/app/healthyco-видео-консултации/id1489221797
Android - https://play.google.com/store/apps/details?id=com.healthyco&hl=bg


За консултация с д-р Виолета Маринова, онколог, е необходимо да се последва следния линк: https://bit.ly/3j3fcut

 

Данни за злокачествените заболявания

 

В България около 2,5% от населението страда от някакъв вид злокачествено заболяване. Статистиката сочи, че през последните години броят на тези пациенти се е удвоил, дори утроил. Един на всеки пет човека развива някакво онкологично заболяване през живота си, а един на всеки осем мъже и една на всеки единайсет жени, губи живота си заради такова.


Най-често срещан при жените е ракът на гърдата, следван от този на белите дробове, дебелото черво и на матката. Мъжете най-често страдат от рак на белия дроб, на простатата и на дебелото черво.

 

"Съществува парадокс: броят на дамите, които развиват злокачествени заболявания, е по-голям, отколкото броя на господата. В същото време смъртността сред мъжете се запазва по-висока, отколкото при жените. Обяснението е, че раковите заболявания, характерни при жените, са по-лечими отколкото тези, които преобладават при мъжете", коментират от болницата.

 

Водеща позиция сред хематологичните заболявания заемат анемиите (35%), следвани от лимфомите  и хроничните левкемии.

 

„В нашата клиника отчитаме значително покачване честотата на заболелите от Множествен Миелом, Неходжкинов лимфом и Болест на Ходжкин“, обяснява хематологът д-р Александър Йорданов.

 

За разлика от онкологичните заболявания, за които се знае много, хематологичните са по-малко известни. Те могат да засегнат всички компоненти на кръвта – еритроцити, левкоцити и тромбоцити, също така и костния мозък, който ги произвежда. Лимфните органи като далак, сливици  и лимфни възли са обект на тези заболявания. Могат да бъдат разграничени грубо в категориите – доброкачествени и злокачествени. Сред често срещаните хематологични заболявания са анемиите, нарушенията на кръвосъсирването и злокачествените левкемии и  лимфоми. Те се нареждат на 5то място по честота сред българското население, след рака на белия дроб, простата, млечна жлеза и дебело черво. Навременното им лечение води до по-добра прогноза.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития