Новини - България

Безплатни очни прегледи за деца в София
Прочетена: 761 пъти
Снимка: Pixabay.com

Българското дружество по детска офталмология, невроофталмология и офталмогенетика, Български лекарски съюз, Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Александровска" в партньорство с благотворителната инициатива "Българската Коледа" организират безплатен очен скрининг на деца в предучилищна възраст (4-6 г.) и на хора в пенсионна възраст, при които не е установен зрителен проблем. Прегледите се организират по повод Световния ден на зрението 13 октомври, съобщават от лекарския съюз.

 

Прегледите за деца ще се извършват в детския очен кабинет на УМБАЛ "Александровска", всеки петък между 14 и 17 ч., след предварително записване на тел.:  02/9230 234 от 9 до 14 ч. 

 

Прегледите включват: определяне на зрителната острота, изследване на рефракцията (диоптрите) и цветното зрение. 

 

Над 10% от децата в България имат някакъв очен проблем, най-често нужда от очила. Намалението на зрението във възрастта 4-6 г. може да е резултат от т.нар. "мързеливо око" (амблиопия), което се установява при 5% от всички деца, като в голяма част от случаите няма никакви външни прояви. За това редовното провеждане на профилактични прегледи е особено важно. 

 

Прегледите за възрастни ще се осъществяват в очния кабинет на ДКЦ „Александровска", всеки четвъртък от 14 до 17 ч., след предварително записване на тел.: 02/9230 295 от 9 до 14 ч. 

 

Прегледите включват: изследване на зрението, измерване на вътреочно налягане, биомикроскопия (неинвазивен метод за изследване на предния очен сегмент на окото с биомикроскоп) и офталмоскопия (изследване на очното дъно (състоянието на ретината и зрителния нерв) и стъкловидното тяло. Извършва се с офталмоскоп, след предварително разширяване на зеницата). 

 

Най-честите заболявания, причиняващи намаление на зрението при възрастни са: катаракта (вътрешно перде); глаукома и повишено вътреочно налягане; макулна дегенерация, свързана с възрастта; диабетна ретинопатия. 

 

Всички възрастни и деца, при които бъде установен проблем, ще бъдат насочени за допълнителни изследвания и лечение. 

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития