Новини - България

Безплатни очни прегледи в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“
Прочетена: 653 пъти
Снимка: УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“

В четири, поредни, петъка през октомври и ноември в Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ ще се провеждат безплатни очни прегледи, съобщават от лечебното заведение. Те ще бъдат насочени към пациенти с диабетна ретинопатия и макулeна дегенерация, свързана с възрастта, а поводът е Световният ден на зрението, който отбелязваме на 13 октомври. 

 

Прегледите ще се извършват от 12:00 до 14:00 часа в Клиниката по очни болести на следните дати на 14 и 21 октомври и 4 и 11 ноември. 

 

Необходимо е предварително записване на тел. 02 94 32 262 (между 8:00 и 15:30 ч.).

 

Прегледите ще включват измерване на зрителната острота, оглед на очното дъно и консултация на медицинската документация.

 

Ако състоянието на пациента налага допълнителни, високоспециализирани изследвания, те отново ще бъдат безплатни, но след като бъде хоспитализиран, уточняват от болницата. 

 

Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ разполага със всички съвременни методи за диагностика и оценка на заболяванията на ретината, сред които оптична кохерентна томография (неинвазивно изследване, при което лазерен лъч се отразява от структурите на очното дъно и се получават двуизмерни срезове с много висока разделителна способност от 5-10-15 микрона) и флуоресцеинова ангиография (метод, при който се правят дигитални снимки на очното дъно, докато контрастно вещество изпълва съдовете на ретината). 

 

От болницата информират, че в България около 450 000 души страдат от диабетна ретинопатия и макулена дегенерация, свързана с възрастта.

 

Макулената дегенерация, свързана с възрастта, е основната причина за слепота при хора над 55-годишна възраст в развитите страни след катарактата и глаукомата. Заболяването започва още на 50-60 г. и засяга около 1% от хората на тази възраст. Над 70 г. всеки пети човек има някаква форма на макулена дегенерация. Тя може да бъде суха и влажна. Сухата форма на макулна дегенерация се развива бавно и води до постепенна загуба на зрението. За разлика от нея влажната настъпва внезапно. Хората съобщават, че изведнъж, без да са имали симптоми, пред очите им се спуска сиво-черна пелена. Добрата новина е, че при навременно лечение това състояние може да се овладее, а съвременните медикаменти, които се използват за целта, се реимбурсират напълно от НЗОК. 

 

Диабетната ретинопатия е хронично заболяване на очите, което е пряка последица от  захарния диабет.  Тя е една от водещите причини за слепота сред населението в работоспособна възраст. Ретинопатия се развива при 90% от пациентите с недобре компенсиран захарен диабет първи или втори тип. Тя е причина за 12% от новооткритите случаи на слепота годишно. Лечението се провежда от ендокринолог, съвместно с офталмолог. В УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ се намира една от водещите клиники в страната за метоболитни заболявания. Това ще даде предимството на пациенти, които бъдат диагностицирани със заболяването, да се консултират на място освен с офталмолог и със специалист – ендокринолог.

Коментари

ноември 2023

ПВСЧПСН
  
   

Събития