Новини - България

БЧК със съвети как да се предпазим от горещините
Прочетена: 112 пъти
Снимки: БЧК

Български червен кръст (БЧК) излезе с препоръки как да се предпазваме от горещините. Организацият напомня, че високите температури през летните месеци могат да поставят в риск здравето и живота на всеки, особено на възрастните, хронично болните и децата. За да се предпазим, трябва да избягваме излизането навън в най-горещата част на деня, а ако излизането е наложително, да стоим на сянка и да носим шапка и светли дрехи. Друга препоръка е да се използва крем с висок слънцезащитен фактор и да се пие достатъчно течности. При неразположение трябва незабавно да се потърси медицинска помощ.

 

Какви могат да бъдат пораженията от прегряване и как да реагираме?

 

Топлинен синкоп  –  внезапно разширение на кръвоносните съдове и забавен пулс. Възникналият от това спад на кръвното налягане предизвиква кратковременна хипоксия на мозъка. Последицата е кратка загуба на съзнание (синкоп).

Мерки: поставете пострадалия в легнало положение и вдигнете за кратко краката нависоко. 

 

Топлинно изтощение – може да бъде разпознато по бледата, студена и потна кожа, ускорения пулс, спада на кръвното налягане, нормална, до леко повишена телесна температура, мускулни спазми (крампи). В някои случаи са възможни прилошаване, повръщане, неспокойствие.

Мерки: поставете краката в студена вода и приемайте течности при леките случаи без гадене и замъглено съзнание. При нестабилно кръвообръщение и смущение в съзнанието, потърсете медицинска помощ.

 

Топлинен удар – нарушава се температурната регулация на тялото. То се настройва за образуване на пот, стига се до задържане на топлина. Телесната температура се покачва непрекъснато. Може да бъде разпознат по отначало сухата, гореща, червена кожа, която по-късно става сиво-синкава, покачва се телесната температура, появява се гадене, виене на свят, главоболие, ускоряват се  пулсът и дишането, замъгляване или загуба на съзнание.

Мерки: охлаждане на тялото, с леко издигната горната част, подаване на кислород, контрол на пулса.

 

Слънчев удар –  при интензивно слънчево облъчване на непокрита глава се стига до дразнения на мозъчната кора. Симптомите често възникват със закъснение, а като последица може да се развие мозъчен оток с повишаване на вътрешното налягане. Особено рискува група са деца и хората с гола глава. Можем да разпознаем слънчевия удар по червената, гореща кожа на главата, прилошаване, повръщане, виене на свят, болки и стягане в челото, ускоряване на пулса, спадане на кръвното налягане, замъгляване или загуба на съзнание.

Мерки: поставяне в студена вода (лед), горната чат на тялото - леко издигната, охлаждане на главата с влажни кърпи, подаване на кислород, контрол на пулса.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития