Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - Свят

Байер и Системс Онколоджи с ексклузивно, лицензионно споразумение за иновативен подход за лечение на рак на гърдата
Прочетена: 241 пъти
Снимка: Pixabay.com

Байер сключи ексклузивно глобално лицензионно споразумение със Системс Онколоджи (System Oncology, LLC) за ERSO™- съединение в предклинична разработка за лечение на метастатичен рак на гърдата,  положителен за естрогенен рецептор (ER+). ERSO е нискомолекулярен активатор на разгънат протеинов отговор  (UPR) в ER+ клетки на рак на гърдата, съобщават от фармацевтичната компания. Диференцираният механизъм на действие на ERSO предлага значителен потенциал за осигуряване на значима иновативна възможност за лечение на жени с метастатичен ER+ рак на гърдата, област, която спешно се нуждае от нови терапии.

 

„Въпреки общия напредък, който наблюдаваме при лечението на рак на гърдата, съществуват само ограничени възможности за лечение на пациенти, чието заболяване е прогресирало, по-специално при метастатичните форми на рак“, каза Робърт ЛаКейз, член на Изпълнителния комитет на фармацевтични продукти и ръководител на отдел „Онкологичен стратегически бизнес“ в Байер и допълва: „В съответствие с нашата онкологична стратегия за фокусиране върху области с подчертана нужда от медицински решения и иновативни подходи с потенциал за значимо въздействие, ние сме развълнувани да си партнираме със Системс Онколоджи при разработването на ERSO. ERSO предлага обещаващ трансформационен подход за лечение на голяма част от жените с ER-позитивен рак на гърдата и обогатява портфолиото ни, като ни дава възможност да предоставяме дългоочаквани нови терапии за пациентите, които се нуждаят от тях.”

 

С над 2 милиона нови случая в световен мащаб през 2018 г., ракът на гърдата е най-често срещаният тип тумор при жените и вторият водещ тип тумор като цяло. Прогнозата, както и съществуващите възможности за лечение, зависят силно от подвида и стадия на рака на гърдата. Около 70% от всички жени с рак на гърдата имат ER+ тип, като преживяемостта при метастатичен ER+ рак на гърдата е само 20%. Поради това, необходимостта от допълнителни възможности за терапия, извън установените антихормонални подходи, остава висока. При предклиничните проучвания, ERSO показва активност в ER+ клетки на рак на гърдата, както и активност върху ER мутации, прояваващи резистентност към стандартни лечения. Режимът на действие на активиране на разгънат протеинов отговор  (UPR) в ER+ клетки на рак на гърдата на ERSO предлага значителна диференциация спрямо настоящите и потенциалните предстоящи анти-хормонални средства. Освен това, в момента се изследва терапевтичният потенциал на този нов начин на действие при други видове тумори.

 

"Като се имат предвид уникалният механизъм и потенциалът на ERSO за трансформиране на лечението на рак, за нас e важно да действаме в съответствие с опитна група, която разбира от иновации. Байер е компания, доказала се в иновациите, която споделя нашата визия за ERSO, както и има клиничен, научен и бизнес потенциал, за да успее”, каза д-р Спайро Моузес, Главен изпълнителен директор и съосновател на Системс Онколоджи.

 

„С опитния екип в Байер, ръководещ развойната дейност, очаквам, че тази вълнуваща нова терапия ще има потенциал да създаде истинска промяна на парадигмата относно лечението на рак на гърдата“, каза д-р Джойс О’Шонеси, Медицински център на Университета Бейлор, Онкология от Тексас, САЩ.

 

Съгласно условията на споразумението, Байер ще отговаря за разработването и търговското въвеждане на ERSO в световен мащаб. Системс Онколоджи ще получи авансово плащане в размер на 25 милиона щатски долара и отговаря на условията за получаване на финансиране от Байер след постигане на определени етапи в разработването и търговското въвеждане на обща стойност от 345 милиона щатски долара, както и възнаграждения за бъдещи глобални нетни продажби. Екипът на Разработване и лицензиране на фармацевтични продукти в Байер подпомогна реализирането на това сътрудничество.

Коментари

май 2022

ПВСЧПСН
      
     

Събития

Няма събития