Новини - Свят

Байер и Atara Biotherapeutics ще си сътрудничат в разработването на CAR-T клетъчни терапии за лечение на солидни тумори
Прочетена: 303 пъти
Снимка: Pixabay.com

Байер АГ и Atara Biotherapeutics обявиха ексклузивно световно лицензионно споразумение за насочени към мезотелин CAR-T клетъчни терапии от следващо поколение за лечение на солидни тумори. Споразумението включва кандидата за развитие ATA3271, „бронирана“ алогенна Т-клетъчна имунотерапия от следващо поколение и автоложна версия, ATA2271, за лечение на тумори с висока експресия на мезотелин, като малигнен плеврален мезотелиом и недребноклетъчен рак на белия дроб.

 

Atara е пионер в алогенната Т-клетъчна имунотерапия с водещи в индустрията производствени процеси за алогенни клетки и CAR-T технологии от следващо поколение. Лицензираната технология използва новата патентована T-клетъчна платформа на вируса на Епщайн-Бар (EBV) на Atara в комбинация с CAR-T технологиите от следващо поколение, насочени към мезотелин, за подобряване на ефикасността, устойчивостта, безопасността и дълготрайността на отговора.

 

„Тази стъпка е основен елемент от новата стратегия за клетъчна и генна терапия на Байер. Тя укрепва нашето портфолио за развитие чрез алогенни клетъчни терапии и консолидира нашето ново лидерство в областта“, заяви Волфрам Кариус, ръководител на платформата за клетъчна и генна терапия на Байер и добави: "Очакваме с нетърпение да си партнираме с Atara, за да разработим следващото поколение на стандартни CAR-T клетъчни терапии за пациенти с трудни за лечение ракови заболявания.“

 

„Това партньорство между Atara и Байер ще ускори развитието на насочени към мезотелин CAR-T клетъчни терапии от следващо поколение за лечение на множество солидни тумори и ще ни помогне да предоставим възможно най-бързо на пациентите ползите от нашата алогенна платформа за клетъчна терапия“, каза Паскал Тушон, президент и главен изпълнителен директор на Atara.

 

„Доказаният опит на Байер в онкологичното глобално развитие и пускане на пазара, както и нарастващото присъствие в клетъчната и генна терапия, подобрява възможностите на Atara и допълва нашата водеща алогенна Т-клетъчна платформа.“, добави той.

 

Съгласно условията на споразумението Atara ще ръководи проучвания, даващи възможност за IND (Изследвано ново лекарство) и за разработването на процеси за ATA3271, като същевременно Байер ще отговаря за подаването на IND и за последващото клинично развитие и пускане на пазара. Atara ще продължи да отговаря за текущото проучване ATA2271 от фаза 1, за което е прието регистриране на IND и е започнато клиничното изпитване. Atara ще получи авансово плащане в размер на 60 млн. щатски долара и има право да получава плащания от Байер при постигане на определени етапи от развитието, регулирането и пускането на пазара на обща стойност 610 млн. щатски долара, както и диференцирани лицензионни възнаграждения до нисък двуцифрен процент от нетните продажби.

 

CAR-T клетъчната терапия

 

T-клетките са вид бели кръвни клетки, които са от решаващо значение за премахване от организма на анормални и ракови клетки при здрави индивиди. При болни от рак пациенти тези Т-клетки често не успяват да разпознаят или да ангажират ефективно раковите клетки. CAR-T клетъчната терапия включва инженеринг (проектиране) на човешката Т-клетка да експресира химерен антигенен рецептор (CAR), който увеличава способността й да разпознава раковите клетки. Тези терапии използват имунната система за борба с рака и имат потенциала да променят грижата за раково болните и потенциално дори да осигурят лек. Мезотелин е специфичен за тумора антиген, който обикновено се експресира във високи нива на клетъчната повърхност при много агресивни солидни тумори и е привлекателна цел за имунно-базирани терапии, включително за CAR-T терапията.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития