Галерия - Фото

Българската педиатрична асоциация раздаде Годишните си награди за 2019 г.
Прочетена: 882 пъти
Снимки: БПА

Българската педиатрична асоциация (БПА) раздаде годишните си награди за 2019 г. на официална церемония снощи. Събитието се състоя в зала „Проф. Марин Дринов“ на БАН и събра над 160 гости – медицински специалисти, представители на неправителствени организации и на бизнеса. Водещ на церемонията бе актрисата Стела Ганчева.

 

Проф. Владимир Пилософ, председател на Управителния съвет на БПА, приветства гостите с думите:

 

„За трети път Българската педиатрична асоциация връчва годишните си награди. Тази година това съвпада с трудни за българския лекар времена. Времена, в които определени кръгове от обществото, неясно по какви подбуди, всяват недоверие към българския лекар, включително и към българския педиатър... Тази вечер ще бъдат показани добри и вдъхновяващи примери. Примери, които показват, че детският лекар работи с много професионализъм, всеотдайност и любов.“

 

Проф. Пилософ набеляза накратко и основните проблеми в детското здравеопазване – липсата на ясна държавна политика в това направление, недобрата организация на спешната и неотложната помощ, липсата на голяма и модерна национална педиатрична болница в столицата, което поставя ежедневно в риск десетки деца, крещящите диспропорции в заплащането на труда на лекарите и т.н.

 

„Крайно време е всички проблеми в детското здравеопазване да бъдат дискутирани в публичното пространство, като се търсят разумни и работещи решения“, обобщи той.

 

За финал председателят на БПА призова да бъдат изградени полезни и работещи мостове на общуване между лекарите, журналистите и обществеността, така че информацията да не наврежда, а да помага на здравето.

 

По време на церемонията бяха раздадени награди в шест категории.

 

С награда „Цялостен принос в развитието на педиатрията в България“ бе отличена  доц. Софи Пинкас, която отдава целия си живот на това да помага на хората като лекар педиатър. С истинско вълнение тя прие наградата, изказа благодарност към своите учители и направи паралел между бурното развитие на педиатрията у нас през миналия век и застоят и проблемите в детското здравеопазване в наши дни.

 

„През годините на прехода детското здравеопазване изпадна в много лошо състояние, в криза, то бе оставено без помощта на държавните институции... Необходима е много сериозна работа, за да се подобрят показателите на детското здраве и за да се реформира цялата организация на педиатричната помощ“, каза доц. Пинкас.

 

Тя призова всички педиатри да следват отдадеността към децата, която са имали техните учители и предшественици и добави:

 

„Вярвам, че младите педиатри ще успеят да изградят една съвременна визия за педиатричната помощ, която да подобри детското здравеопазване у нас. Вярвам, че те ще се погрижат за здравето на нашите деца, които са бъдещето на България.“

 

Наградата „Педиатрична клиника на годината“ бе присъдена на Клиниката по педиатрия към УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив. Отличието прие нейният началник  проф. Иван Иванов. В категорията бяха номинирани Клиниката по детска кардиология МБАЛ НКБ и Детска клиника МБАЛ „Св. Марина“ – Варна.

 

Тази година с наградатаЛичност, ангажирана с каузата на детското здравеопазване“ бе отличена Кремена Кунева и родителите, подкрепили инициативата „#заДЕЦАТА“, благодарение на която бе ремонтирано Отделението по нефрология на СБАЛДБ „Проф. д-р Иван Митев“. 

 

„За мен тази награда значи много, защото тя не е лична… Това е награда за събуденото добро в хората. Тази награда не е само за направен ремонт в детско отделение. Тази награда е за хората, които осъзнаха и продължават все повече да осъзнават, че ние сме отговорни за това, което ни заобикаля, и че от нас зависи да го променим към по-добро. Отговорни сме да се погрижим за децата си, отговорни сме да се погрижим за лекарите и сестрите, които се грижат за децата ни в нечовешки за 2019 г. материални условия. Тази кауза не ремонтира само детско отделение, тя ремонтира душите на хората, които участваха в нея, ремонтира душите на лекарите и сестрите, които участваха в нея. Тази кауза ни показа, че когато родители, деца, лекари и сестри си подадем ръце, усмивките на лицата на всички ни се връщат", каза Кунева.

 

С награда „Социално отговорна компания в областта на детското здравеопазване“ бе отличен лейбълът Марсианци на компанията Валмарк – България. Статуетката прие маркетинг мениджъра на компанията Цветелина Томина, която благодари за ценното отличие.

 

В категорията „Журналист, ангажиран с детското здравеопазване“ тази година наградата получи Надежда Ненова от информационния портал zdrave.net. Oт сцената тя призова педиатрите да общуват повече с медиите, защото само така техните проблеми могат да станат видими за обществеността. Номинирани в тази категория бяха и д-р Неделя Щонова, създател и водещ на предаването „Духът на здравето“ по bTV, както и Йоана Русева от „24 часа“.

 

Накрая на вечерта бе връчена наградата в категория „Моят любим педиатър“, която се присъжда по волята на родителския вот. Тази година носител на ценния приз стана д-р Слави Филчев, началник на отделението по педиатрия в Пета МБАЛ – София. Той изказа благодарност към своите пациенти за високото отличие, като за съжаление в словото си заяви, че детските общински отделения в страната ни загиват и че недоверието към българския лекар расте.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития