Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - България

Българка се бори за световно отличие за иновации в медицината
Прочетена: 10541 пъти

Българката Йорданка Глухчева е сред избраните за финалния етап на световния формат на Junior Chamber International (JCI) - Най-изявените млади личности на света за 2017 (The Outstanding Young Persons in the World - TOYP).

 

През месец юни тази година тя беше отличена в категория „Иновация в медицината“ в националния кръг на формата, като по този начин се нареди сред десетимата най-изявени млади личности на България за 2017 г. След признанието у нас Йорданка Глухчева бе номинирана в световния формат и вече е сред 20-те полуфиналисти от над 200 номинирани от цял свят.

 

От днес до 25 август (петък) всеки може да даде своя глас за българката, като натисне бутона „Like“ на интернет адрес https://toyp.jci.cc/. Тези гласове ще бъдат включени към гласовете на международно жури, което ще определи 10-те най-изявени млади личности на света за 2017 г. Официалната церемония по връчването на световните отличия ще се проведе през месец ноември в Амстердам, Холандия, по време на Световния конгрес на JCI.

 

Доц. Йорданка Глухчева е отличена в България и достига до полуфиналния кръг в световния формат на TOYP заради това, че съвместно с колектива си са разработили и усъвършенствали експериментални модели за in vivo третиране (орално или подкожно) с цел изясняване влиянието на различни метални соли върху механизмите на хемопоезата и тяхното биоакумулиране в различни органи. Иновативните резултати могат да послужат за подобряване стратегиите за допустимите концентрации метални соли в храни, напитки, козметика, и др. с цел повишаване качеството на живот и подобряване здравния статус на населението.

 

В България TOYP се провежда за трети пореден път и съответно страната ни номинира отличените у нас и на световния формат за трети път. Доц. Глухчева е втората българка, която ще се бори за място в топ 10 на Най-изявените млади личности на света. През 2015 г. София Калинова бе първата българка, която попадна в престижната световна класация. Тя бе отличена заради непрестанната й дейност в защита правата на глухонемите в България.

 

На специална церемония през септември по време на международната конференция Business in the City: Explore | Share | Grow (http://natcon2017.jci.bg), организирана от JCI Bulgaria, ще бъдат връчени отличията на десетте млади българи, които журито избра да отличи в България през 2017 г.

 

Основите на наградите TOYP са поставени в САЩ през далечната 1938 г. От 1983 г. те започват да се провеждат и в редица държави, където има представителства на Junior Chamber Internatonal. А в България началото на тези годишни отличия бе поставено през 2015 г. 

 

В основите на наградите TOYP е идеята всяка година да бъдат отличавани по десет изявени млади личности с постижения в сферата, в която се реализират. А целта е – от една страна да бъдат мотивирани активните млади хора да продължат да се развиват, а от друга – те да бъдат вдъхновение за останалите.

 

С наградата TOYP през годините са отличени личности като Елвис Пресли, Джеки Чан, Джон Кенеди, Хенри Кисинджър и много други световни величия. Сред тях вече се нареждат и първите отличени от България.

Коментари

септември 2021

ПВСЧПСН
  
   

Събития

Няма събития