Новини - Свят

Българка ръководи изследователски екип получил $7,6 млн. за диагностициране на Алцхаймер
Прочетена: 245 пъти

Медицинският университет в Индиана получава награда от 7,6 млн. долара от Националния институт по стареене (National Institute on Aging - NIA) за създаване на мрежа за изследване на ранното диагностициране на болестта на Алцхаймер, съобщава интернет страницата на учебното заведение. Ръководител на проучването е българката проф. д-р Лиана Апостолова. Тя трябва да изгради нова изследователска програма с обща стойност 45 млн. долара.

 

Д-р Апостолова ще ръководи многосекторни наблюдения, за да разбере по-добре как хората развиват рядък вариант на болестта на Алцхаймер, който се развива преди 65-годишна възраст.

 

„Докато рискът от болестта на Алцхаймер се увеличава с напредване на възрастта, приблизително 5% от заболелите развиват симптоми преди 65-годишна възраст, като по-малко от 10% от тях носят известни мутации за болестта“, каза Апостолова.

 

По думите й пациентите с ранен стадий на заболяването често се изключват от клинични изследвания и терапевтични проучвания поради тяхната млада възраст или липса на загуба на паметта. Изследванията сочат, че в тази популация има висока генетична обремененост, каза тя.

 

Научната програма е наречена “Longitudinal Early-onset AD Study (LEADS)”. Тя ще създаде мрежа от обекти в САЩ, която ще набере голяма група пациенти с този ранен вариант на болестта и ще събере клинични данни и данни от биомаркери.  Всичко това ще помогне в бъдещи клинични проучвания и ще установи мрежа за клинично изпитване на болестта на Алцхаймер в щатите.

 

Другите учени в изследването са д-р Гил Рабинович от Калифорнийския Университет в Сан Франциско, д-р Брад Дикерсън от Харвардския университет и д-р Мария Карильо от Асоциацията за Алцхаймер. Проектът ще включи изследователски и клинични центрове от 16 институции от цялата страна.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития