Новини - България

България получи 65 000 дози от шесткомпонентната ваксина за деца
Прочетена: 70 пъти
Снимка: Pixabay.com

Шесткомпонентната ваксина за деца срещу дифтерия, тетанус, коклюш, хепатит Б, полиомиелит и хемофилус инфлуенце тип Б, вече е налична в България. В склада на Министерството на здравеопазването е доставено в пълен обем заявеното количество от 65 000 дози, съобщават от ведомството.

 

Регионалните здравни инспекции (РЗИ) са уведомени своевременно и ваксината вече се разпределя по области, съобразно подадената информация за необходимите количества за периода септември-октомври 2023 г., включително и за обхващане на неваксинирани през 2023 г. с първи, втори или трети прием.

 

Шесткомпонентната ваксина се прилага за задължителна имунизация при деца от двумесечна възраст след раждането. Столична РЗИ вече е получила необходимите количества от ваксината и същата се предоставя на общопрактикуващите лекари в гр. София. До края на седмицата ще бъде налична в останалите РЗИ.

 

Към момента в страната са налични всички видове ваксини за изпълнение на Имунизационния календар на страната, допълват от здравно министерство.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития