Новини - България

България и Германия ще обменят опит в сферата на здравеопазването
Прочетена: 83 пъти
Снимка: МЗ

Mинистърът на здравеопазването Кирил Ананиев, председателят на Комисията по здравеопазване на Германския Бундестаг Ервин Рюдел и водената от него парламентарна делегация обсъдиха ситуацията в сферата на здравеопазването в България и в Германия, съобщават от пресцентъра на здравното ведомство.

 

И България, и Германия имат общи предизвикателства и проблеми, по отношение на които спешно трябва да се предприемат мерки, бяха единодушни Кирил Ананиев и Ервин Рюдел. Като пример за такова е откроено осигуряването на бърза и адекватна медицинска помощ за малките и отдалечени населени места.

 

Здравният министър посочи, че в момента страната ни изпълнява голям проект с европейско финансиране за модернизация на системата на спешната помощ, който предвижда строителство, обновяване и модернизация на 237 обекта на спешната медицинска помощ в страната, както и закупуване на 400 нови линейки. В новия програмен период МЗ ще кандидатства и за закупуването на хеликоптери за спешна помощ. Министерството на здравеопазването активно работи и за изграждането на Национална здравна информационна система. Друг фокус в работата на екипа на здравния министър е прилагането на мерки за справяне с липсата на кадри в системата на здравеопазването, коментира още Кирил Ананиев по време на срещата.

 

Здравният министър и представителите на Комисията по здравеопазване в Бундестага се договориха обмяната на опит между двете държави да продължи.

Коментари

юни 2023

ПВСЧПСН
   
  

Събития

Няма събития