Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - България

България е сред страните с висока онкологична заболеваемост и сред последните по профилактика на рака
Прочетена: 60 пъти

България е сред страните с висока онкологична заболеваемост и въпреки това е на едно от последните места по профилактика на рака, който в някои случаи е напълно лечим, ако е установен навреме. Това се казва в информация, разпространена до медиите от УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ" по повод Световния ден за борба с рака – 4 февруари. По данни на Globocan през 2020 г. 36 451 българи са чули диагнозата „рак“, а 19 460 са загубили живота си вследствие на онкологично заболяване.


"Изминалата 2021 година беше много тежка за всички. Осигуряването на непрекъснато лечение на рака в условията на COVID-19 се превърна в изключително предизвикателство. COVID-19 повлия на контрола на рака в световен мащаб. Докато всички се борехме срещу пандемията, много хора водеха тихата битка срещу рака", казва проф. Петранка Троянова, д.м., началник на Клиниката по медицинска онкология на УМБАЛ “Царица Йоанна – ИСУЛ”.

 

По този повод проф. Троянова припомня, че съществуват множество доказателства за взаимодействието между биологията на SARS-CoV-2 и рака.  Данните показват, че пациентите с рак са по-склонни да бъдат заразени от SARS-CoV-2, да развият тежки  форми на  COVID-19 и да умрат в резултат на COVID-19. От друга страна  SARS-COV-2 може да притежава туморогенна способност. Вирусът може да индуцира продукцията на фактори, които да активират спящи ракови клетки и да предизвика рецидиви и прогресия на болестта.

 

По думите й вече се знае, че по-голям риск за заразяване с COVID-19 имат: болни с рак на белия дроб и с онкохематологични заболявания, пациенти, преминали лъчетерапия, химиотерапия или имунотерапия и наскоро претърпелите трансплантация на костен мозък или стволови клетки. Пушачите и пациентите, страдащи от рак на белия дроб, имат по-висок риск да развият тежката форма на COVID-19.

 

"Големият брой онкологично болни и високата смъртност изискват съгласувани усилия за борба с рака на национално и глобално ниво, въпреки опустошителната пандемия от COVID-19.  Пациентите с онкологични заболявания не бива да спират терапията си“, категорична е проф. Троянова.

 

Според нея, тежестта на онкологичните заболявания налага да се разшири профилактиката, да се подобри диагностиката и лечението и да се гарантира, че всички хора, живеещи с рак, имат достъп до качественото лечение, от което се нуждаят.

 

Международният съюз за контрол на рака (International Union Against Cancer, UICC) стартира нова тригодишна кампания Close The Care Gap, призоваваща за преодоляване на неравенствата и за създаване на по-справедлив достъп до онкологична помощ. Кампанията  обединява лица, организации и правителства от целия свят в опит да създадат по-добра информираност и чрез силата на знанието да приближат до обикновените хора раковата профилактика, диагностика, лечение и грижи, независимо от различията, свързани със социално-икономически фактори, стигми и дискриминации.  

 

"Нашите усилия в Клиниката по медицинска онкология на ИСУЛ, която се явява най-старата онкологична лечебна структура в България, са насочени към това да осигурим на болните с рак съвременно лечение и грижи“, коментира проф. Троянова.

 

Тя пояснява, че независимо от трудностите, днес клиниката се развива стабилно и  годишно през нея преминават приблизително 4000 онкологично болни от цялата страна. В състава на клиниката влизат Отделение по медицинска онкология и Отделение по лъчелечние и метаболита брахитерапия. В нея работят утвърдени специалисти онколози и лъчетерапевти, а броят на младите специализанти се увеличава непрекъснато. В Клиниката се провежда лекарствена терапия, лъчелечение и диспансерно наблюдение на болни с онкологични заболявания. Тя има водещи позиции в областта на туморите на главата и шията, малигнения меланом, туморите на простатата, на гърдата, на гастро-интестиналния тракт и други.

 

Факти за онкологичните заболявания:


- Ракът е втората по честота причина за смърт в световен мащаб.
- Международната агенция за изследване на рака изчислява, че един на всеки пет мъже и една на шест жени по света ще развият рак през живота си, като един на всеки осем мъже и една на всеки единадесет жени ще загубят живота си заради болестта.
- България е сред страните с висока онкологична заболеваемост. По данни на Globocan през 2020 г. новите случаи на рак са 36 451, а 19 460 човека са изгубили живота си. В България най-разпространен е туморът на простатата 13,7%, следван от колоректалния карцином 12,8%, ракът на белия дроб 11,8% и този на гърдата 11,1%. Най-чест при мъжете е ракът на простатата, следван от този на белия дроб и колоректалният карцином. При жените на първо място е ракът на гърдата, следван от този на тялото на матката, дебелото черво и маточната шийка.

Коментари

юли 2022

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития