Новини - България

България е готова да купи скоростен тест за коронавирус от Германия
Прочетена: 110 пъти
Снимка: МС

Германия проявява интерес към извършената успешна реорганизация на текстилния бранш у нас, който вече произвежда предпазни облекла и средства за нуждите на българските лекари, сестри, лаборанти и всички служители, пряко участващи в борбата срещу коронавируса. Това стана ясно по време на телефонен разговор между министър-председателят Бойко Борисов с канцлера на Германия Ангела Меркел вчера. Двамата обсъдиха актуалната ситуация с разпространението на COVID-19 и мерки, доказали ефективност за ограничаването му, съобщава правителствената информационна служба. В хода на разговора бе задълбочена обсъжданата по-рано тема за доставка на защитните средства от България за Германия, когато страната ни ще е отговорила на нуждите на своето население и ще има капацитет да подпомогне други европейски граждани.

 

Премиерът Борисов и канцлерът Меркел обсъдиха също успешно разработения скоростен тест за коронавируса от водещ германски концерн. В рамките на два часа новият тест показва със сигурност дали даден пациент е заразен с COVID-19 или е прекарал заболяването. Министър-председателя Бойко Борисов изтъкна, че страната ни е готова веднага да закупи количества от диагностичното средство, щом германската компания започне да извършва доставки за европейския пазар.

 

„Трябва да направим всичко необходимо да защитим нашите граждани и да преодолеем кризата. В този тежък момент разчитаме на чувството за отговорност и солидарност на всеки един от европейското семейство“, посочи премиерът.

 

Българският премиер определи като жизненоважен постоянния обмен на опит и актуална информация между държавите-членки с Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, както и комуникацията в рамките на Комитета за здравна сигурност.

 

„Паралелно с оперативните действия не трябва да спираме да работим за мерките на европейско ниво за смекчаване на социално-икономическите последици от пандемията. Ще имаме нужда от много силен отговор в тази посока. Но заедно и с това ще се справим“, каза още премиерът Борисов.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития