Новини - България

Българин ще отговаря за обучението и специализациите на гастроентеролозите в цяла Европа
Прочетена: 165 пъти
Снимка: Личен архив

След като бе избран в Управителния съвет на Европейското обединение по гастроентерология (United European Gastroenterology – UEG), д-р Радислав Наков беше одобрен и за втора позиция в престижната асоциация – член на Комисията по обучение (Education Committee). Д-р Наков, който е първият български лекар в управата на UEG, вече отговаря за младите гастроентеролози под 40-годишна възраст във всички европейски и средиземноморски страни. С допълнителната си позиция, задълженията му ще се разширят и  в сферите на продължаващото медицинско обучение по гастроентерология и организирането на редица курсове за лекари от цяла Европа. Мандатът на д-р Наков е за две години.

 

Членове на Комисията по обучение към UEG са водещи гастроентеролози от Великобритания, Франция, Италия, Германия, Швейцария, Чехия. За първи път нашата страна ще има представител на такова високо ниво. Комисията организира и контролира обучението и специализацията на гастроентеролозите в цяла Европа, раздава грантове и стипендии и осъществява редица курсове.

 

Д-р Наков е председател и съосновател на Асоциацията на младите хепатогастроентеролози в България. Той е специализант по ганстроентерология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Усъвършенства се в диагностичната и терапевтична гастроинтестинална ендоскопия. Има защитена докторантура в сферата на възпалителните чревни заболявания – болест на Крон и улцерозен колит, като е разработил специален алгоритъм за проследяване на тези пациенти. Д-р Наков има и особен интерес към правилния начин на хранене на своите пациенти и диагностицирането на редки гастроентерологични заболявания.

 

През 2016 г. получава престижната награда International Scholar Award, която се връчва на най-добрите научни разработки на млади учени до 35 г. в Европа в областта на гастроентерологията. През 2017 г. е отличен като най-добър млад лекар у нас от Български лекарски съюз.  От 2017 г. е модератор на UEG по отношение на възпалителните чревни заболявания.

Коментари

юни 2023

ПВСЧПСН
   
  

Събития

Няма събития