Новини - България

Българин е сред световните лидери във фармацията
Прочетена: 377 пъти
Снимка: РФК София - столична

Фармацевтът Боян Тодоров, доктор на медицинските науки, е удостоен с FIP Fellowship от Международната федерация по фармация. Отличието е връчено по време на официална церемония по откриване на 78-ия Световен конгрес по фармация и фармацевтични науки, съобщиха от Регионална фармацевтична колегия София - столична. Конгресът се проведе от 2 до 6 септември в Глазгоу (Великобритания) и е най-голямото събитие за професионалната общност на фармацевтите, събирайки на едно място участници от над сто страни.

 

Боян Тодоров е вторият от най-млад фармацевт, отличаван с наградата, а също така е първият български фармацевт с това световно признание. Призът му е връчен лично от президента на Международната федерация по фармация д-р Кармен Пеня. Наградени са общо 15 фармацевти от 10 страни. Редом с д-р Тодоров, като лидери във фармацията, с FIP Fellowship са отличени фармацевти от най-висок ранг като Джон Бел (Австралия), вицепрезидент на Международната федерация по фармация, Питър Килгаст (Дания), бивш президент на Федерацията, Джоузеф Одис (САЩ), бивш главен изпълнителен директор на Американското дружество на болничните фармацевти, Жан Паро (Франция), бивш президент на Федерацията, Дитер Щайнбах (Германия), бивш президент на Федерацията.

 

FIP Fellowship се връчва от 2005 г от Международната федерация на фармацевтите, която чрез членуващите 140 национални организации, академични, институционални и индивидуални членове, представлява над 4 милиона фармацевти от цял свят. Мисията на Федерацията е да подобри здравето в световен мащаб, чрез усъвършенстване на фармацевтичното образование, фармацевтичните науки и фармацевтичната практика. FIP Fellowship е признание за индивидуални членове на Федерацията, които са се изявили като международни лидери, допринесли са за развитието на фармацията и фармацевтичната наука и са сътрудничели на Федерацията. Удостоените с отличието получават правото да използват титлата FFIP.

 

***

Боян Тодоров е един от членовете на Регионална фармацевтична колегия София-столична на Българския фармацевтичен съюз, които професионално се развиват в чужбина. Той е специалист с повече от 15 години опит в разработването на стратегии за лекарствена информация, здравна политика и образование, в областта на които развива и международна консултантска дейност. Член е на Борда по фармацевтична практика на Международната федерация по фармация и секретар на Секцията по здравна политика и лекарствена информация на Федерацията.

 

Той е доктор по медицински науки на Университета в Лайден. Преди това завършва с отличие магистърска степен по фармация във Фармацевтичния факултет на Медицински университет – София.

Коментари

август 2022

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития