Новини - България

„Аз така си кашлям“ - кампания напомня за рисковите фактори за рака на белия дроб
Прочетена: 1058 пъти

„Аз така си кашлям“ – под това мото стартира Национална информационна кампания за рака на белия дроб. Зад образователната инициатива застават Българско онкологично научно дружество, Българско научно дружество по имуноонкология, Българска асоциация по медицинска онкология, Асоциация на пациентите с онкологични заболявания и фармацевтичната компания AstraZeneca. Началото на кампанията се поставя през ноември, когато отбелязваме Месеца за борба с рака на белия дроб.

 

Целта е инициативата да провокира българите към активност по отношение на тяхното собствено здраве. Именно затова, в допълнение на мотото „Аз така си кашлям“, организаторите добавят и въпросите „Колко пъти си го казвал?“ и „Колко пъти си го чувал?“.

 

Чрез редица активности онлайн и в медиите, инициаторите на кампанията ще опитат да дадат отговор на най-често задаваните въпроси, да привлекат вниманието на обществото към рисковите фактори и симптоми, но най-вече да провокират хората към активност по отношение на тяхното здраве. Ранната диагностика е ключова за по-дългата преживяемост, затова редовните прегледи и скрининг са съществено важни. Близо 62% от пациентите се диагностицират в напреднал стадий, като това се дължи на късното диагностициране на заболяването.

 

Инициативата е под надслов „Аз така си кашлям“, тъй като един от водещите симптоми на заболяването е кашлицата. Не са за подценяване и други симптоми като: задух, болки в гърдите, загуба на тегло, отпадналост, неовладяна изострена хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), храчене на кръв и пр. Част от тях лесно биха могли да се асоциират с други белодробни болести и да забавят поставянето на диагнозата. Около 90% от новодиагностицираните пациенти с белодробен карцином имат изразени симптоми при поставяне на диагнозата, а едва 10% от пациентите нямат симптоми.

 

Посланик на кампанията е известният актьор Башар Рахал, който споделя:

 

„Често чуваме думите „Аз така си кашлям“ или дори самите ние ги казваме, но колко от нас реално търсят лекарска помощ в такава ситуация? Това е и причината да подкрепя тази кампания, защото превенцията и ранната диагностициране са ключови за лечението на всяко заболяване. Важно е всички да осъзнаем – нито един здравословен проблем не е за пренебрегване. Трябва да търсим лекарска помощ навреме преди да е станало късно.“

 

Темата е все по-актуална у нас, където на година диагностицираните с белодробен карцином са над 4000, а 5-годишната преживяемост при това заболяване остава ниска.

 

Най-честата причина за рак на белите дробове е тютюнопушенето. То увеличава риска от развитие на болестта приблизително 30 пъти. Други рискови фактори са пасивното тютюнопушене, професионална експозиция към азбест, хром, арсен, кадмий, силиций, никел, напредналата възраст, замърсяването на въздуха, фамилната обремененост.

 

Кампанията „Аз така си кашлям“ е продължение на глобалната инициатива “Ново нормално, същият рак“, която стартира през 2020 г.

 

Повече информация за инициативата и за рака на белия дроб може да се намери на онлайн портала www.azcare.bg.

Коментари

октомври 2023

ПВСЧПСН
      
     

Събития

Няма събития