Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - България

АстраЗенека започна втория етап от националната си кампания по залесяване в големите градове в страната
Прочетена: 294 пъти

Биофармацевтичната компания АстраЗенека България започна втория етап на националната си кампания по засаждане на дръвчета в дворните пространства на онкологичните центрове и в големите градове на страната. Първият етап на инициативата бе реализиран миналата година в рамките на Месеца за борба с рака на белия дроб - ноември. Тя се провежда под надслов „Здравето на природата е твоето здраве“ и цели повишаване на информираността относно отражението на замърсения въздух върху белите дробове и необходимостта от подобряване на екосредата в борбата с рака на белия дроб.

 

Служители на компанията се включиха в засаждането на 25 сребролистни липи, като по този начин АстраЗенека България оформи втора алея в най-стария парк в столицата - Борисовата градина, където през есента на 2018-та бе поставено началото на кампанията.

 

„Миналата година в шест големи града на страната засадихме близо 150 дървета. През 2019-та ще продължим зелената инициатива, която е част от глобалната политика за устойчиво развитие  на АстраЗенека. Поставяме акцент върху замърсяването на въздуха и опазването на зелените системи в градовете, защото то е пряко свързано със здравето и качеството на живот на населението“, коментира  изпълнителният директор на компанията Зоя Паунова.

 

За два месеца в края на миналата година биофармацевтичната компания облагороди дворните пространства на болниците УМБАЛ „Софиямед“, МБАЛ „Сердика“, УМБАЛ „Света Марина“ – Варна и УМБАЛ „Д-р Георги Странски“- Плевен, както и Комплексните онкологични центрове във Велико Търново и Русе. Два нови парка в кв. „Славейков“ - Бургас и парк „Красива България“ в Пловдив  също станаха част от кампанията.

 

В България ракът на белия дроб е най-честото злокачествено заболяване при мъжете и шесто по честота при жените. Официалната статистика показва, че над 70% от пациентите с рак на белия дроб в България се диагностицират в трети и четвърти стадий на заболяването, като прогнозата за 5-годишна преживяемост при тях е под 5%. По-добра преживяемост се регистрира само при пациенти с диагностициран карцином в ранен стадий, което дава възможност за своевременно оперативно и медикаментозно лечение. Ето защо специалистите препоръчват ранна профилактика и здравословен начин на живот, като от съществено значение е идентифицирането на рисковите за заболяването групи.

 

Най-честите рискови фактори за рак на бял дроб са активното или пасивното тютюнопушене, хронична обструктивна белодробна болест, замърсяване на въздуха, някои химикали и видове радиация, фамилно предразположение. 

Коментари

януари 2022

ПВСЧПСН
     
      

Събития

Няма събития