Галерия - Фото

АстраЗенека облагороди двора на КОЦ-Пловдив с 25 сребърни брези
Прочетена: 150 пъти
Снимки: АстраЗенека

АстраЗенека България продължава националната си кампания по засаждане на дръвчета в дворните пространства на онкологичните центрове и в големите градове на страната. Инициативата „Здравето на природата е твоето здраве“ е свързана с борбата с рака на белия дроб. Целта е да се повиши информираността относно отражението на замърсения въздух върху белите дробове и необходимостта от подобряване на екосредата в борбата със заболяването.

 

Началото на кампанията бе поставено през октомври 2018 г. До момента АстраЗенека е залесила площи с над 150 дръвчета. Те са разположени на две алеи в Борисовата градина в София, в дворовете на УМБАЛ „Софиямед“ - София, МБАЛ „Сердика“ – София, УМБАЛ „Света Марина“ – Варна, УМБАЛ „Д-р Георги Странски“- Плевен, в дворните пространства на Комплексните онкологични центрове във Велико Търново и Русе, в парк „Красива България“ в Пловдив и в района при плувен басейн „Славейков“ в Бургас.

 

През 2020 г. гората на АстраЗенека продължава да се разраства. С 25 дръвчета сребърни брези бе облагороден районът на официално открития днес новоизграден паркинг на Комплексния онкологичен център в Пловдив. Директорът на лечебното заведение д-р Парашкев Цветков представи реализирания инфраструктурен проект и изрази благодарността си към компанията за облагородяването на зелените площи.

 

В България ракът на белия дроб е най-честото злокачествено заболяване при мъжете и шесто по честота при жените. Официалната статистика показва, че над 70% от пациентите се диагностицират в трети и четвърти стадий на заболяването, като прогнозата за 5-годишна преживяемост при тях е под 5%. По-добра преживяемост се регистрира само при пациенти с диагностициран карцином в ранен стадий, което дава възможност за своевременно оперативно и медикаментозно лечение. Ето защо специалистите препоръчват ранна профилактика и здравословен начин на живот, като от съществено значение е идентифицирането на рисковите за заболяването групи.

 

Най-честите рискови фактори за рак на бял дроб са активното или пасивното тютюнопушене, хронична обструктивна белодробна болест, замърсяване на въздуха, някои химикали и видове радиация, фамилно предразположение.

 

Симптомите при рака на белия дроб се срещат предимно при късните стадии на заболяването. Те най-често включват постоянна кашлица, недостиг на въздух, изкашляне на кръв, болка в гръдния кош, рамото или гърба, промени в гласа, дрезгавост, повтарящи се белодробни инфекции (пневмония, бронхит), затруднено преглъщане. Ако ракът се е разпространил извън белия дроб, симптомите са: необяснима загуба на тегло, слабост, умора, болки в кости и стави, необясними счупвания на кости, главоболие, некоординирани движения, тромбози или кървене, нарушение на паметта, подуване на врата. В ранните стадии заболяването  рядко има забележими симптоми, вследствие на което се диагностицира по-често в късните стадии на заболяването, когато е почти невъзможно да бъде излекуван.

 

При част от пациентите се установяват генетични мутации, а когато такива се открият е подходящо прилагането на таргетна терапия, която води до по-добри резултати и по-добро качество на живот от химиотерапията. Затова и генетичните изследвания са важна част от диагностичния процес. Чрез тях могат да се идентифицират точните пациенти, при които персонализираната терапия би била приложима и ефективна.

Коментари

август 2022

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития