Любопитно -

AstraZeneca инвестира 400 млн. долара за залесяване и насърчаване на биоразнообразието
Прочетена: 188 пъти
Снимки: AstraZeneca

AstraZeneca ще инвестира 400 милиона долара в своята глобална програма AZ Forest, като по този начин повишава ангажимента си да засади 200 милиона дървета до 2030 г. и да гарантира тяхното дългосрочно оцеляване. Инвестицията включва нови или разширяващи се проекти в Бразилия, Индия, Виетнам, Гана и Руанда и ще обхваща над 100 000 хектара по целия свят. Те ще допринесат за действията на компанията в областта на подобряване на климата, ще подпомогнат възстановяването на горите, ще насърчат биоразнообразието изграждането на устойчивост на околната среда и общността. 

 

Първоначалният ангажимент на AstraZeneca от 2020 г. бе насочен към засаждане и поддържане на повече от 50 млн. дървета до края на 2025 г., като по този начин компанията демонстрира силната връзка между здравето на хората и планетата. Залесяването напредва с бързи темпове в Австралия, Индонезия, Гана, Обединеното кралство, САЩ и Франция. Засадени са над 300 дървесни вида, допринасящи за възстановяването на биоразнообразието и естествените местообитания. Разширената програма ще донесе допълнителни ползи на местните общности и ще подпомогне прехраната на около 80 000 души.

 

AZ Forest е част от водещата стратегия за устойчивост на AstraZeneca - Ambition Zero Carbon, която е фокусирана върху осигуряването на нулев въглероден отпечатък в съответствие с целта на Парижкото споразумение за ограничаване на затоплянето на планетата до 1,5°C. Чрез AZ Forest компанията е на път да намали емисиите на парникови газове от производствените си процеси с 98% до 2026 г. и има за цел да премахне остатъчните си емисии от атмосферата считано от 2030 г. и занапред. 

 

Паскал Сорио, главен изпълнителен директор на AstraZeneca, каза:

 

„Двете взаимосвързани кризи на изменението на климата и загубата на биоразнообразие вредят на планетата и човешкото здраве. Чрез AZ Forest ние работим с местни общности и екоексперти, за да осигурим мащабно залесяване, както и да подкрепим биоразнообразието и да подпомогнем поминъка на местното население. Стъпвайки на базиран на науката подход AZ Forest ще премахне около 30 милиона тона въглероден диоксид от атмосферата за около 30 години.“ 

 

Екипът на AstraZeneca България също допринася за разрастването на програмата като от 2020 г. ежегодно засажда участъци с дървета в страната. Към момента гората на AstraZeneca само в България води до поглъщане на 14 000 кг въглероден диоксид годишно. През тази есен са планирани още по-амбициозни активности за засаждане на дървета у нас. 

 

Глобалната програма AZ Forest допринася и за инициативата 1t.org на Световния икономически форум, публично-частно партньорство за опазване, възстановяване и отглеждане на един трилион дървета до 2030 г.

 

***
AstraZeneca е глобална, иновативна биофармацевтична компания, която открива, разработва и маркетира иновативни медикаменти за лечение на заболявания в пет терапевтични области: онкология, сърдечносъдови, ренални и метаболитни заболявания, респираторни заболявания, ваксини и имунотерапии и редки болести.
Базирана в Кеймбридж, Обединеното кралство, AstraZeneca оперира в над 100 държави и нейните иновативни лекарствени продукти се използват от милиони пациенти по целия свят. У нас организацията присъства вече над 50 години.

 

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития