Новини - България

AstraZeneca има нов директор клъстер Балкани
Прочетена: 90 пъти
Снимка: AstraZeneca

От началото на февруари Ксения Пуркович е новият директор клъстер Балкани в AstraZeneca. Тя поема ръководството на България, Сърбия, Хърватия, Словения, Черна гора и страните от Югозападните Балкани: Босна и Херцеговина, Северна Македония, Албания и Косово. Към днешна дата в AstraZeneca Балкани работят повече от 350 професионалисти, над 160 от които са в България.

 

Ксения има богат опит във фармацевтичната индустрия и се присъединява към AstraZeneca преди повече от 10 години като маркетинг мениджър за Сърбия и Черна гора. Скоро след това става мениджър на бизнес звено за терапевтичните области: сърдечно-съдови и метаболитни заболявания и онкология, а впоследствие поема ръководството на компанията за двете страни. През 2020 г. Ксения продължава своето кариерно развитие в компанията, като се присъединява към регионалния екип “Европа и Канада” (EU-CAN) в качеството си на търговски директор. На тази роля тя ръководи процесите по навлизане и позициониране на няколко продукта от областта на сърдечно-съдовите заболявания на пазарите в региона. 

 

В настоящата си позиция Ксения ще има ключова роля за развитието на компанията и екипа в клъстера, отличаващ сe с динамичен растеж и значително разрастване на портфолиото във всички терапевтични области, които от своя страна увеличават ползите за пациентите на територията на Балканите. Експанзивният растеж на организацията и предлаганите от нея продукти у нас допринесе и екипът в България да получи наградата „Най-добра иновативна фармацевтична компания“ на IQVIA за 2023 г. 

 

„За мен е чест да поема тази роля и да съм част от изключителния екип на клъстер  Балкани в AstraZeneca. С такъв силен и разнообразен мултинационален екип от професионалисти, които поставят пациентите на първо място, ние ще продължим да подкрепяме местните здравни системи, общности и околна среда. Оперирайки на 9 пазара, имаме възможността да предоставим достъп до нашите иновативни терапии на над 30 милиона души. Заедно с колегите в България ще работим и занапред в посока насърчаване сътрудничеството с институциите в страната, ключовите експерти, пациентските организации и нашите партньори, за да осигурим устойчиво бъдеще и по-добър достъп до иновативни терапии“, споделя Ксения Пуркович.

 

Преди да се присъедини към AstraZeneca, Ксения заема различни търговски позиции в Menarini Group и MSD в Сърбия и България. Тя има бакалавърска степен по фармация от Белградския университет и магистърска степен по бизнес администрация от университета Шефийлд. 

 

Деян Лаковски, който преди това заемаше позицията директор клъстeр Балкани, продължава кариерното си развитие в компанията. Настоящата му роля е Търговски ръководител на бизнес звено Онкология за Централна Източна Европа и Балтийските страни в AstraZeneca.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития