Новини - Свят

AstraZenecа дарява 9 млн. маски за здравните работници по света и ускорява разработването на нови тестове и превантивно лечение
Прочетена: 297 пъти
Снимка: Pixabay.com

АstraZeneca дарява 9 милиона предпазни маски за лице, за да подкрепи здравните работници по целия свят, които работят в условията на глобалната пандемия COVID-19. Компанията си партнира с т.нар. Платформа за действие на Световния икономически форум, създадена със съдействието на Световната здравна организация (СЗО), чрез която се идентифицират най-нуждаещите се страни. Така например Италия ще получи първите пратки тази седмица, а след това и останалите нуждаещи се страни, съобщават от компанията.

 

Успоредно с това АstraZeneca ускорява разработването на нови диагностични тестове, за да увеличи обхвата на скрининга и си партнира с правителствата за реализиране на настоящите скрининг-програми.

 

Изследователските екипи на компанията работят за бързо идентифициране на моноклонални антитела, които да преминат към оценка в клинични изпитвания като превантивно лечение за  COVID-19. Повече от 50 специалисти по вирусология, имунология, респираторни заболявания и протеиново инженерство в областта на изследванията, регулаторни и производствени дейности са приоритизирали  разработването на  лечение, което да минимизира ефекта на пандемията.  

 

Главният изпълнителен директор на AstraZeneca, Паскал Сорио сподели:

 

„Първите ни мисли са за страдащите в тази глобална пандемия и за смелите здравни работници, които се грижат за тях. Ние си партнираме с международните здравни власти, за да споделим нашите научни знания и опит. Даряваме тези маски и продължаваме да ускоряваме усилията си за разработване на нови диагностични тестове и откриване на лечение срещу COVID-19“.

 

От началото на епидемията AstraZeneca е направила редица финансови дарения и предостави милиони лични предпазни средства на здравни организации в Китай и други страни в света. За да осигури непрекъснатото снабдяване на пациентите със своите лекарства, компанията взима всички мерки за осигуряване на  максимално безопасна среда за работа на своите служители, съобщават от фирмата.

 

От компанията уточняват, че в България традиционната й дарителска дейност, възлиза на стойност от 1 млн. лева годишно, а от началото на тази година, размерът на даренията и програмите за ранен достъп вече надхвърля 500 000 лв. В условията на епидемия, даренията са насочени към спешно осигуряване на санитарни материали (шлемове, маски, ръкавици, дезинфектанти и др.) както и медицинска апаратура за болничните заведения.

 

От компанията уточняват, че към 01.04.2020 г. общият размер на даренията възлиза на стойност 557 000 лв., като разпределението им е следното:

•    за медикаменти за заболявания на дихателните пътища, сърдечно-съдови, онкологични заболявания и диабет – 502 хил. лв.

•     за справяне с коронавируса  - 55 000 лв.

 

***

AstraZeneca е глобална, иновативна биофармацевтична компания, която фокусирано работи по откриването, разработването и  продажбата на лекарства за лечение на заболявания основно в три терапевтични области: онкология, респираторни и кардио-метаболитни и бъбречни заболявания.

Коментари

януари 2021

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития