Новини - България

Астмата - във фокуса на научна среща с международно участие
Прочетена: 201 пъти
Снимка: БДББ

На 21 и 22 октомври 2023 в курорта Албена се проведе традиционната сезонна научна среща на Българското дружество по белодробни болести, в която се включиха и учени от Германия, Канада и Великобритания, съобщават от дружеството. 

 

Във фокуса на научния форум бяха лечението на хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ), бронхиалната астма, идиопатичната белодробна фиброза, интерстициалните белодробни болести. Доклади изнесоха водещи български специалисти по белодробни болести, гост лектори бяха проф. д-р Сами Суиса от Канада и проф. д-р Феликс Херт от Хайделберг, Германия, а виртуално от Великобритания се включи проф. д-р Динеш Ширикришна.

 

В края на форума председателят на УС на БДББ проф. д-р Диана Петкова подчерта, че пациентите с астма не са достатъчно добре информирани, че в България са налични и 100% реимбурсирани от НЗОК скъпоструващи биологични средства за лечение. Липсват информационни кампании и пулмологичното дружество може да помогне в популяризирането на тези възможности за лечение в партньорство с пациентски организации и фарма индустрията.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития