Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - България

ARPharM се включва в Софийския фестивал на науката с дискусия „Игра на гени“ и научен куиз
Прочетена: 340 пъти
Снимка: Pixabay.com

Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM) ще участва по традиция и в 10-то юбилейно издание на Софийски фестивал на науката, съобщават от организацията.

 

С партньорството на асоциацията като част от събитието ще бъдат организирани дискусия на тема „Игра на гени“ и Научен куиз: Генетика и още нещо.

 

В „Игра на гени“ ще бъде дискутирано как ни определя нашата ДНК, дава ни рамката, в която да се развиваме и е носител на наследствеността в идните поколения. Запазването на целостта на ДНК е важно за поддържането на живота. Но какво, ако матрицата се наруши?

 

Цялостното геномно изследване позволява да открием причините за всички известни генетични болести и да поставим точна диагноза, да намерим адекватна терапия. Геномното профилиране на тумора пък ни дава информация за промените, които могат да бъдат атакувани с таргетни терапии и имунотерапии, които с най-голяма вероятност ще са ефективни за лечението на конкретния пациент.

 

Генната терапия в същността си помага на засегнати тъкани и органи да заработят отново правилно, като добавя функциониращо копие на гена към клетките или премахва дефектния ген. И тук идва големият въпрос – как анализите на човешкия геном допринасят за избора на най-доброто лечение? Доколко и за кои болести е приложима генната терапия и какви са най-актуалните научни подходи?

 

На сцената излизат международно признатите специалисти в областта на генетичните и геномни изследвания – проф. Алексей Савов, началник на Националната генетична лаборатория и член на Академичния съвет на МУ – София, и проф. Радка Кънева, изпълнителен мениджър на Центъра по молекулна медицина в МУ – София и ръководител на българския хъб на Европейската научна инфраструктура за биобанкиране – BBMRI-ERIC. И двамата са сред учредителите на Българската асоциация по персонализирана медицина. Домакин ще бъде д-р Петър Ефтимов, молекулярен биолог, ветеринарен лекар, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“ и победител в конкурса за комуникация на науката FameLab 2016.

 

Желаещите да тестват знанията си по генетика могат да се включат онлайн в Научен куиз: Генетика и още нещо. Той ще се проведе в четири кръга, а участието в него е предвидено за отбори между 2 и 4 души.

 

Десетото юбилейно издание на Софийски фестивал на науката ще се проведе на 26 и 27 септември в София Тех Парк, а в периода 28 септември – 2 октомври ще се проведе дигитално за училищни групи.

Коментари

юни 2022

ПВСЧПСН
  
   

Събития

Няма събития