Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - България

Ангелов: Няма мярка, която ще се поколебаем да наложим, когато залогът е животът и здравето на хората
Прочетена: 118 пъти
Снимка: Министерство на здравеопазването

Броят на болничните легла, предназначени за пациенти с COVID-19 в област Бургас, ще бъде увеличен. На локален принцип ще бъдат въведени допълнителни противоепидемични мерки, целта на които е ограничаване разпространението на коронавирусната инфекция в региона. Това съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов пред медии в Бургас, след като участва в заседание на Общинския кризисен щаб, съобщават от здравно министерство.

 

"Отчитаме тревожно увеличение на броя повиквания към Националната система 112. Ръстът е с 30%, като 40-50% от всички обаждания са за граждани с COVID-19", посочи здравният министър.

 

По тази причина, за да бъде нормализирана ситуацията в областта, по-късно днес директорът на Регионалната здравна инспекция в Бургас ще предложи на Областния кризисен щаб от петък, 12 март, за две седмици да бъдат преустановени присъствените учебни занятия за класовете от 5-и до 12-и клас, работното време на ресторантите да бъде намалено до 22.00 ч., както и временно да бъдат преустановени посещенията във фитнесите и търговските обекти - тип МОЛ.

 

Проф. Костадин Ангелов подчерта, че към настоящия момент локалният принцип за въвеждане на допълнителни противоепидемични мерки е най-уместен, тъй като има области с нива на заболяемост под 50 на 100 хил. души население, както и други с над 500 души на 100 хил. души население.

 

"Това означава, че предприемането на действия на национално ниво не би било справедливо за хората. Целта е чрез въвеждането на регионални мерки да ограничим разпространението на заболяването в областите, в които отчитаме най-голям брой на новите случаи", коментира министърът и уточни: "Няма мярка, която ще се поколебаем да наложим тогава, когато залогът е животът и здравето на хората".

Коментари

януари 2022

ПВСЧПСН
     
      

Събития