Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - България

Андрей Марков: Страдат всички болници и всички пациенти, затова трябва да има смяна на модела
Прочетена: 257 пъти
Снимка: Pixabay.com

„Ние знаем много добре, че парите, които харчим от наша страна, са далеч повече от публичните пари. За мен това е основният проблем – публичните пари не са парите за здравеопазване в нашата държава. Ние изразходваме два пъти повече от публичните пари“.

 

Това заяви пред БНР прредседателят на Българската болнична асоциация (ББА) Андрей Марков. По думите му моделът за финансиране на здравната система се нуждае от спешна промяна, което означава спешно въвеждане на допълнителни възможности за застраховане, тъй като средствата в сектора са крайно недостатъчни.

 

Промяната в системата според Андрей Марков ще настъпи, когато се промени и контролът в нея, а това може да стане когато контролните функции се поемат от самите здравноосигурени. 

 

„Не можем да очакваме, че администраторите ще контролират системата. Вие знаете, че с административни мерки не се реализират правилни решения. Т.е. застрахованите трябва да са моментът на добрата организация в цялото здравеопазване. Те в момента нямат право да имат мнение и затова страдат и малките болници, защото техните пациенти са жителите на малките населени места. Те какво влияние биха могли да имат в системата, ако нямат възможност да контролират парите си?“, подчерта председателят на ББА.

 

Според Андрей Марков е нужен консенсус по отношение на здравеопазването между всички политически сили, тъй като проблемите в сектора засягат националната сигурност.

 

„Стои проблемът с надлимитната дейност, проблемът с неразплатени задължения – той се натрупва и когато се стигне до крайности, тогава избухва. Най-важното, което трябва да се случи, е да се постигне консенсус по проблемите в здравеопазването между всички политически сили, тъй като проблемът става вече проблем на националната сигурност. Не са застрашени само общинските болници. Всички болници в България и всички пациенти страдат. Истината е, че страдат подрастващите, страдат пенсионерите, страда цялото общество – това е големият проблем“, категоричен бе Андрей Марков.

 

Неговото мнение сподели и председателят на Националнато сдружение на общинските болници в България (СОББ) д-р Неделчо Тотев.

 

„Ние повече от година тръбим, че системата е в крах, тя изчерпа и потенциала си, и резервите, които имаше. Сега общинските болници отново ще излязат на протест заради  проблеми, но това няма да доведе до положителна развръзка, защото се изправяме се пред една машина, която няма как да променим. Така е, защото сме прекалено малки играчи в тази система, а явно населението в регионите извън големите градове сякаш не представлява интерес и за държавата. Така че ние какво можем да кажем, освен тихомълком да затворим и да си отидем“, коментира ситуацията д-р Тотев.

 

Допълвайки картината той засегна и темата за кадровото обезпечаване на здравната система, което според него трябва да е предмет на държавната политика. 

 

"Кадровият ресурс не се изгражда за година-две. И България в момента изостава по отношение на бакалавърските здравни грижи от Европа с десетки години. Не знам как би могла системата да просъществува. Виждате какво се случва с една национална кардиологична клиника, която в България е една – държавна. Щом там не може да се „налее“, щом там не може да се спасят – какво остава за периферията?", каза д-р Тотев и обобщи:

 

„Трагично е да си пациент в българска болница, защото ситуацията е, че все повече е ограничен достъпът ти до тази помощ, и все по-трудно става да получиш нужната и в конкретното време помощ“.

 

По повод напрежението от последните дни между здравния министър Кирил Ананиев и управителя на Здравната каса проф. Камен Плочев председателят на ББА засегна темата за избора на управител на касата по принцип и изрази категоричното си мнение, че той е изначално сбъркан. По думите на Андрей Марков от един добър професионалист в областта си какъвто е проф. Плочев едва ли може да се очаква да бъде добър банкер и добър ръководител на една каса.

 

„Аз лично смятам, че още когато се реализира тази стъпка към заемане на длъжността, това беше обречено рано или късно решение. Нека да си кажем – управителят на НЗОК е един изпълнител на Закона за бюджета на касата, ние не можем да очакваме от него някакви идеи или някакви стъпки в посока на решаване на големите проблеми на нашето здравеопазване. В този смисъл това е един предизвестен край и ако утре имаме по същия начин избран нов човек, той ще има същия край“, изрази мнение Андрей Марков.

Невена ПОПОВА

Коментари

декември 2021

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития