Новини - България

Андрей Ковачев: При електронното здравеопазване пътуват данните, а не пациентът
Прочетена: 361 пъти

Електронното здравеопазване ще улесни достъпа до медицинска помощ, тъй като при прилагането му ще пътуват данните, а не пациентът. По този начин пациенти от по-трудно достъпни места, ще могат много по-лесно да получат качествени медицински грижи. Това заяви българския евродепутат д-р Андрей Ковачев (ЕНП/ГЕРБ) в Европейския парламент, където през седмицата се проведе конференция на тема „Цифровата трансформация на здравеопазването - предизвикателства и възможности“. 

 

Дигиталната революция би превърнала пациента в активен участник във взимането на решения относно лечението му. Това обаче не означава, че електронното здравеопазване ще замести прекия контакт с лекаря, допълни още той. За да се разгърне потенциала на електронното здравеопазване, обаче трябва да се работи за повишаване компютърната грамотност и умения както на здравните работници, така и на пациентите. Другият решаващ елемент е осигуряването на адекватно финансиране“, заяви г-н Ковачев.

 

Българският еврокомисар г-жа Мария Габриел представи основата за действие на ЕС в областта на цифровото здраве през следващите години. Тя включва подкрепа на обмена на електронни предписания и електронни файлове на пациентите. Това ще позволи трансграничен обмен на пълни електронни здравни досиета, доброволна координация при обмен на данни и ресурси за превенция и изследване на заболяванията, както и изграждане на капацитет и обмен на иновации и най-добри практики за здравните органи.

 

Участващите в събитието експерти г-н Тапани Пиха (началник отдел "Електронно здравеопазване" в ГД "Здравеопазване" на Европейската комисия (ЕК) и г-н Мигел Гонзалес-Санчо (началник отдел „Електронно здравеопазване“ в ГД „Съобщителни мрежи, съдържание и технологии“ (ЕК) се обединиха около идеята, че сигурността в дигиталния обмен на лични данни е най-голямото притеснение на потребителите. Междувременно, г-жа Тайри Тахт (съветник по здравни въпроси в Постоянното представителство на Естония към ЕС) направи обзор на постигнатото от Естонското председателство на Съвета на ЕС, докато г-н Александър Огнянов (директор на дирекция „Информационни процеси и сигурност на информацията“ в НЗОК) сподели българския опит в дигитализацията на здравеопазването. Политическият директор на Европейския пациентски форум, г-жа Кайса Имонен, обърна внимание на пациентската перспектива върху дигиталното здравеопазване и неговите основни преимущества и недостатъци.

 

Докато в Европа има компании, които могат да се конкурират на международния пазар, в България има потенциал за развитие в тази насока. В тази връзка една от водещите български фирми в сферата на информационни и комуникационни технологии демонстрира иновативната си система за наблюдение в реално време на жизнените показатели на потенциални пациенти.

Коментари

април 2023

ПВСЧПСН
     

Събития