Новини - България

Ананиев представя Методиката за формиране на разходите за персонал първо в Бургас, Варна и Търново
Прочетена: 246 пъти

Днес и утре министърът на здравеопазването Кирил Ананиев ще представи Методиката за формиране на разходите за персонал в Бургас, Варна и Велико Търново, съобщават от здравно министерство.


„Днес започвам обиколки в страната, ще посетя областни болници, като целта е да представя Методиката за формиране на разходите за персонал и да я тестваме на място заедно с ръководствата на лечебните заведения. Стартираме от Бургас, Варна и Велико Търново”,  заяви Ананиев пред журналисти преди награждаването на победителите в ученическия конкурс „Посланици на здравето“.По този начин ще бъде придобита представа как методиката спомага за увеличение на заплатите на медицинския персонал. Министърът ще провери на място как се разпределят и разходват всички средства, които Министерският съвет, Министерството на здравеопазването и НЗОК допълнително предоставиха през последните месеци на лечебните заведения за извършена медицинска дейност. Допълнителните средства трябва да бъдат насочени приоритетно за разходи за персонал в лечебните заведения.„Методиката няма задължителен характер, но има елементи, които ще спомогнат за повишаване и справедливо разходване на разходите за персонал в лечебните заведения. Съотношението, което предлагаме при определяне на основните заплати, е 1 : 1,7 : 2, 2 съответно за санитар: професионалист по здравни грижи: лекар“, коментира още Ананиев.
 

Относно случая с починалото през миналата седмица шестгодишно момиченце министърът посочи, че очаква резултатите от проверката на дейността на УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ“ и Националната здравноосигурителна каса.„Един от приоритетите ни през следващия програмен период ще бъде закупуването на до 5 хеликоптера за медицинска авиация. Вече проведох разговор в тази посока с еврокомисаря Витянис Андрюкайтис. Най-важното е да подготвим и защитим пред Европейската комисия този проект“, отговори Ананиев на въпрос за целите на Министерството на здравеопазването за следващия програмен период.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития