Новини - България

Ананиев: НАП да провери болници и търговци на лекарства, а частните лечебните заведения да правят търгове за медикаменти
Прочетена: 686 пъти
Снимка: Pixabay.com

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев ще сигнализира Националната агенция за приходите (НАП) с искане да бъдат проверени болниците и търговците на лекарства и да се установи как се търгуват онкологичните лекарства. Повод за това са изнесените от управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Дечо Дечев информация, според която фондът е плащал 7 пъти по-скъпо медикаменти на частни болници, отколкото на държавни и общински. Ще бъде направена и проверка на финансовите резултати на лечебните заведения, като ще бъдат сверени с позитивния лекарствен списък на касата.

 

Министърът обяви, че ще бъдат предложени законодателни промени, с които и частните болници да бъдат задължени да правят обществени поръчки при купуването на лекарства, както държавните и общинските. Такива промени в Закона за обществените поръчки ще предложи самият той на финансовия министър Владислав Горанов.

 

Ананиев поясни, че досега не е имало сигнали в министерството за такива огромни разлики в цените на лекарствата, купувани от държавни и частни болници. Изявлението на министъра бе след среща в парламента вчера с председателя на парламентарната група на ГЕРБ и на здравната комисия д-р Даниела Дариткова и управителят на НЗОК.

 

Д-р Даниела Дариткова също обеща пълна проверка на случая:

 

„Ще направим всичко възможно да се изясни конкретната ситуация, от една страна да гарантираме равнопоставеност и от друга да дадем сигурност на българските граждани, че средствата за здравеопазване, които се увеличават всяка година отиват именно да се подобри здравето на хората."

 

Д-р Дечев обяви, че сигналът за по-скъпо продаваните препарати дошъл от производител на лекарство с непатентно наименование пеметрексед за лечение при рак на белия дроб. През 2019 г. това лекарство на този конкретен производител е закупувано от 29 болници, а НЗОК е заплащала за него от 129 до 1063 лв. Това е примерът за 7 пъти разлика в цените. И все пак най-високата цена не е извън рамките на закона, защото тя не надвишава обявената в Позитивния лекарствен списък, която е и пределна, т.е. е законна, обясни д-р Дечев.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития