Новини - България

Александровска болница ще получи заем от 35 млн. лв.
Прочетена: 529 пъти
Снимка: Redmedia.bg

Александровска болница ще получи заем от 35 млн. лв. за погасяване на просрочени задължения към доставчици на стоки и услуги за лечебното заведение, съобщават от здравно министерство. От ведомството уточняват, че преминават към изпълнение на Постановление №195 на Министерския съвет от 22 юли 2022 г., с което е одобрено отпускането на заема на лечебното заведение.

 

"След направен анализ се установи, че болницата е в безпрецедентен риск от изпадане в неплатежоспособност и невъзможност да обслужи натрупаните си задължения. Това налага незабавната намеса от страна на принципала в лицето на министъра на здравеопазването, като освен заема, ще бъдат търсени и други възможности за оздравяване на дружеството", обясняват от министерството.

 

От ведомството допълват, че за да се защити оптимално публичният интерес, ще бъдат осъществени държавна финансова инспекция и вътрешни одити, чиято цел ще бъде да установят актуалното състояние на лечебното заведение и рисковете за него, в т.ч. целесъобразността и законосъобразността в управлението и взетите решения.

 

За да се пристъпи към реалното усвояване на заема и удовлетворяване на кредиторите с просрочени вземания, от ръководството на УМБАЛ "Александровска" се очаква бързо изпълнение на условията, определени с решението на предходното правителство от 22 юли 2022 г. 

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития