Новини - България

Акушерките и гинеколозите останаха без стандарт
Прочетена: 297 пъти

Със свое решение, публикувано в началото на седмицата, петчленен състав на Върховния административен съд окончателно е отменил медицинския стандар "Акушерство и гинекология", съобщава в своя блог адвокатът и специалист по медицинско право Мария Шаркова.

 

Мотивите на съда следват досегашната тенденция при отмяна на медицинските стандарти:

"Не са зачетени принципите на обоснованост, откритост, съгласуваност, пропорционалност и стабилност (чл. 26, ал. 1 от ЗНА). Допуснати са съществени нарушения на процесуалните правила, които компрометират правната сигурност и подзаконовата регулация, лишават издадения акт от обосновка и препятстват съдебния контрол за законосъобразност".

С други думи - липсват мотиви за обнародването на стандарта, финансова обосновка по прилагането му и анализ за очакваните ползи и резултати от него.

 

Решението на магистратите е окончателно, а проблемът е, че след него здравеопазването остава без действащ стадарт по "Акушерство и гинекология".

"Според Административно-процесуалния кодекс последиците от отменения акт се уреждат в тримесечен срок от издателя на акта, т.е. МЗ. Съществува и друга теза, а именно, че се възстановява действието на предходния стандарт, който е бил отменен с коментираната наредба", обяснява адвокат Мария Шаркова.

При всички положения в сектора остава голяма неяснота кои са приложимите правила в областта на акушерството и гинекологията.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития