Събития -

юни 2016

ПВСЧПСН
  
   
27 юни
Понеделник
Акция за оценка на риска от предсърдно мъждене
УМБАЛ „Св. Анна“ – София
гр. София
10:00 - 14:00 ч.

На 27.06.2016 г., понеделник, от 10:00 до 14:00 ч. в обособен кът във фоайето на централния вход на УМБАЛ „Св. Анна“ – София, Национална пациентска организация ще проведе акция за оценка на риска от предсърдно мъждене. Тя е част от Факултет „Предсърдно мъждене“ към Програма „Университет за пациенти“ на НПО и се осъществява с любезната подкрепата на УМБАЛ „Св. Анна“.

 

Акцията ще включва измерване на кръвното налягане, както и на пулса и наситеността на кислород в кръвта с пулсоксиметър, а също и оценка на риска от развитие на сърдечносъдови заболявания и възникване на предсърдно мъждене. При установяване на риск, пациентът ще бъде насочван за допълнителен преглед към специалист кардиолог от лечебното заведение. На посетителите в болницата ще бъдат предоставяни информационни материали за запознаване със състоянието предсърдно мъждене, които съдържат и инструкции за измерване на пулса в домашни условия.

 

От НПО информират, че предсърдното мъждене (ПМ) е една от най-често срещаните аритмии и засяга близо 6 млн. души в Европа. Приема се, че то е главната причина за емболични инциденти, които в 75 % от случаите са мозъчносъдови – т. е. инсулт. ПМ е свързано също с повишен риск от сърдечна недостатъчност, деменция и смъртност. Основните характеристики, които могат да насочат към търсене на ПМ са повишената сърдечна честота и неравномерната сърдечна дейност.

 

Инициативата се осъществява с подкрепата на Pfizer.