Събития -

май 2023

ПВСЧПСН
    
9 май
Вторник
Акция по кръводаряване в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“
УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“
гр. София
08:30 - 12:30 ч.

На 9 и 10 май 2023 г. ще се проведе акция по кръводаряване в обновената част от Спешното отделение на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ между 8:30 и 12:30 часа, съобщават от лечебното заведение. Инициативата е по повод Международния ден на Таласемията – 8 май. Организатор е фармацевтичната компания Нобел Фарма, в партньорство с Експертен център за Хемофилия, Таласемия и други редки хематологични заболявания към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, както и на Националния център по трансфузионна хематология. 

 

Всеки, който има желание да дари кръв, може да се запише в специално създадена платформа. Целта е да се създаде организация, която да пести времето на кръводарителите. Тези, които не са успяли да се запишат предварително, също няма да бъдат върнати – те могат направо да дойдат на място в посочените дни и часове, уточняват от болницата.

 

От лечебното заведение припомнят, че Таласемията е рядко, наследствено, генетично заболяване, което се дължи на дефект на молекулата на хемоглобина. Произвеждат се некачествени червени кръвни клетки със силно скъсена преживяемост. В резултат съдържанието на хемоглобин в организма е по-малко от необходимото, което пречи на снабдяването на органите с кислород и води до анемия. Става въпрос за тежко заболяване, което продължава до живот. Лечението е конвенционално, с регулярни кръвопреливания на всеки 2 до 4 седмици. Този процес води до натрапване на желязо в организма, заради което се налага ежедневна хелатираща терапия.

 

В УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ се намира най-големият от трите центъра в страната, където се лекуват и проследяват петдесет и едно деца с Таласемия майор. Най-малкият пациент на болницата е на 11 месеца. Без редовно кръвопреливане, тези деца могат да живеят най-много 4 години. При редовно кръвопреливане, те имат нормален живот като на всички останали свои връстници, казват от лечебното заведение.

 

В България около 290 души страдат от най-тежката форма на Таласемия – Таласемия Майор. Близо 100 са болните деца, а възрастните са около 190. Около 2,5% от българите носят у себе си гена на това заболяване. Носителството на таласемичен ген обикновено е безсимптомно, но когато двама човека с дефектния ген създадат потомство, вероятността то да е с Таласемия майор е 25%. Децата с Таласемия всъщност се раждат от напълно здрави родители.