Събития -

август 2016

ПВСЧПСН
    
9 август
Вторник
Акция на "ХепАктив" пред сградата на НЗОК
Национална здравноосигурителна каса (НЗОК)
гр. София, ул. Кричим 1
10:00 - 11:00 ч.

На 09.08.2016 г., вторник, от 10:00 ч. пред сградата на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще се състои акция на "ХепАктив".

 

Екипът на организацията ще попита ръководството на публичния фонд защо допуска хората с хепатит C да умрат от вече лечимо заболяване.

 

Въпросът е провокиран от неизпълнените обещания на институцията, които "ХепАктив" споделят в писмо до медиите. Ето част от мотивите за оргаизиране на показната акция:

 

  • Преди повече от половин година НЗОК обеща на нас – пациентите с хепатит С, че ще бъде отпусната животоспасяваща терапия. Нашите лекари бяха изготвили списък с над 300 души още през 2015 г.
  • Днес същата институция иска да направи достъпа до безинтерферонова терапия невъзможен и буквално ни осъжда на смърт! Някои от нас в очакване на лечение вече ги няма!
  • Днес 440 души чакаме за одобрение на протоколите си. За нас и близките ни всеки ден, час, минута може да бъде фатален. Много от нас са с придружващи онкологични заболявания, ХИВ, цироза.
  • Всичко това се случва в европейска държава, и то в момент, в който Световната здравна организация оповести създаването на план за елиминиране на хепатит С по света.
  • В България има внесен хепатитен план, но все още не е подкрепен от българските институции и отлежава вече пета година, докато ние измираме…
  • Всичко това се случва, след като вече има лечение с успеваемост над 90%! А ние продължаваме да умираме в очакване на лечение!

 

"Знаем, че времето за подпис и печат върху един протокол за животоспасяващо лечение биха отнели около 30 секунди….Но никой не ни ги дава!", приключва емоционалното писмо на "ХепАктив".