Новини - България

Агенцията по лекарства стартира кампания за съобщаване на нежелани лекарствени реакции
Прочетена: 196 пъти
Снимка: ИАЛ

Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) за втора година стартира онлайн кампания за популяризиране на важността на съобщаването на подозирани нежелани реакции на лекарствата.

 

Кампанията, която се провежда в периода 19-23 ноември 2018 г., е част от "седмица на осведомеността" като включва 32 регулаторни органа по лекарствата в ЕС, Латинска Америка, Австралия, Нова Зеландия и Средния Изток. Регулаторните органи съвместно ще се фокусират върху повишаване на съобщаемостта на подозирани нежелани реакции при кърмачета и деца, както и по време на бременност и кърмене. а миналата година съобщенията при деца представляват много малък процент от всички съобщения на подозирани нежелани реакции. От ИАЛ допълват, че въпреки че лекарствата са безопасни и ефикасни, може да предизвикат нежелани реакции. Важно е рисковете, свързани с лекарствата, да бъдат разбрани и съобщени на медицинските специалисти и техните пациенти, включително родители, хора, които се грижат за деца, или такива, които планират или очакват бебе.

 

Възможните нежелани реакции могат да варират от леки и бързопреходни до сериозни, изискващи лекарска намеса. Тяхното съобщаване може да помогне на регулаторните органи да проследяват безопасната употреба на лекарствата, които са на пазара, и да предприемат необходимите действия за предотвратяване на възможни бъдещи увреждания.

 

У нас съобщаването на нежелани лекарствени реакции могат да се подават на тел.: +359 2 8903417, на e-mail: bda@bda.bg или онлайн чрез сайта на агенцията.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития