Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - България

860 обаждания в здравно министерство за коронавируса
Прочетена: 56 пъти

860 обаждания са получени на информационната телефонна линия, която Министерството на здравеопазването отвори на 11 февруари т.г. за въпроси на граждани и организации относно епидемията с коронавирус COVID-19, съобщават от ведомството.

 

Най-често българските граждани търсят информация от лекар-епидемиолог относно предстоящи пътувания в Азия – Тайланд, Виетнам, Япония и други държави с регистрирани случаи на новия коронавирус. Особен интерес е налице по отношение на личните превантивни мерки и предпазни средства, които трябва да се предприемат и използват, в това число и на летищата.

 

Голяма част от обажданията са свързани с осъществяването на 14-дневната карантина при съмнения за COVID-19. Въпроси задават и работодатели, чиито служители или се завръщат от засегнати страни, или им предстои да заминат. Консултации с епидемиолога, отговарящ на информационната телефонна линия на МЗ,  търсят и медицински специалисти. Постъпват и редица запитвания дали стоки и пратки от Китай крият рискове за заразяване с коронавируса.

 

От здравно министерство припомнят, че на телефонен номер 02 807 87 57, от понеделник до петък, в рамките на работното време (от 8.30 до 17.00 часа), информация, свързана с COVID-19, можете да получите от лекар-епидемиолог.

 

Министерството на здравеопазването информира още, че е отрицателна пробата за новия коронавирус на украинския гражданин, настанен в УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович” - Стара Загора. Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев информира, че пробата е получена в Националната референтна лаборатория днес (17 февруари) в 9:20 ч., а в 13:30 ч. е резултатът е бил готов.

 

От Военномедицинска академия също информираха, че двамата български студенти, които в началото на месец февруари бяха транспортирани от Китай и настанени в болницата, са изписани. Резултатите от направените им входящи и изходящи тестове за новия коронавирус са отрицателни. По време на двуседмичния карантинен период в Катедрата по инфекциозни болести пациентите не са имали оплаквания и не са проявили симптоми на заболяването.

Коментари

юли 2022

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития