Новини - България

80% от операциите в лицево-челюстна хирургия на "Александровска" са по повод злокачествени новообразувания
Прочетена: 560 пъти

Над 500 хирургични интревенции в лицево-челюстната област, 80% от които по повод на злокачествени новообразувания, нарастващ обем дейност и все по-широко търсене от страна на пациенти и специалисти от сродни медицински и стоматологични области. Това е равносметката от едногодишната дейност на Клиниката по лицево-челюстна хирургия с онкологична насоченост, която започна работа само преди година на мястото, където е била създадена - в Университетската многопрофилна болница за активно лечение (УМБАЛ)  "Александровска" през 1940 г.

 

Днес, близо осем десетилетия по-късно последователите на българската школа в тази област, заедно със своите ученици и възпитаници, отбелязаха това ново начало с тържество в обновената клиника, която е разположена в хирургичния блок (Втора хирургия) на болницата. Събитието премина под знака на честването "77 години лицево-челюстна хирургия в България" с памет и признателност към личността и делото на проф. Славчо Давидов - първият професор по лицево-челюстна хирургия и основоположник на стоматологичното образование у нас и на Факултета по дентална медицина в София. 

 

Клиниката в "Александровска" е специализирана в ранна диагностика и хирургично лечение на туморни заболявания на лицето, главата, шията и устната кухина. Тя е база на Катедрата по орална и лицево-челюстна хируригя на Факултета по дентална медицина при Медицинския университет в София и център за обучение на студенти - медици и дентални медици, както и на специализанти. В момента тя разполага с 14 легла и приема пациенти от цялата страна. Неин ръководител е проф.д-р Радомир Угринов.

 

Невена ПОПОВА

         

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития