Новини - България

80% от хората с псориазис споделят, че заболяването оказва негативно отражение върху живота им
Прочетена: 395 пъти

80% от пациентите с псориазис споделят, че заболяването оказва негативно отражение върху живота им. Стига се дори до проява на депресия, инфаркт на миокарда, хипертония, стенокардия, застойна сърдечна недостатъчност, диабет тип 2, рак на гърдата, витилиго и алопеция ареата. Причината се крие в стигмата на заболяването. Тя се изразява в отхвърляне и дискриминация от страна на околните поради ниска здравна култура и страх от „заразяване“. Това каза доц. д-р Иван Богданов, дерматолог в Отделението „Дерматология и венерология“ към Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда по време на семинар за журналисти на тема „Не подценявайте кожата – питайте специалиста. На фокус: псориазис и меланом“. Организатор бе Novartis България. Модератор на събитието бе доц. д-р Гриша Матеев, председател на Българското дерматологичнo дружество и дерматолог в Клиниката по кожни и венерически болести към УМБАЛ „Александровска“. 

 

„Псориазисът засяга ежедневния живот, социалните контакти, работата, обучението, активностите в свободното време и интимния живот“, каза специалистът.

 

По думите му като най-травмиращ фактор пациентите определят вторачването от страна на околните. Данните показват, че при до 51% от пациентите заболяването е свързано с поява на различни по степен депресии. Срам и неудобство от външния вид изпитват 89% от засегнатите. Половината от пациентите страдат от липса на самочувствие, 9,7% имат суицидни мисли, а 18% развиват алкохолна или друга зависимост. При  близо 1/3 от децата с псориазис има по-висок риск за развитие на психично заболяване, по-висок риска за депресии и по-висок риск за развитие на тревожни състояния. 

 

Д-р Деница Желева, дерматолог в Поликлиника България, съобщи, че при до 2/3 от децата с псориазис има  фамилна обремененост. Заболяването представлява 4% от всички дерматози в детска възраст. В една трета от случаите псориазисът започва преди 16-годишна възраст. В същото време колкото по-рано се прояви болестта, толкова по-тежко е протичането й. Рисковите фактори за поява на псориазиса са стрептококовите инфекции на горните дихателни пътища, физичните травми и емоционалният стрес. Терапията при детския псориазис е локална, системна и фототерапия.

 

Доц. Богданов допълни, че лечението на псориазиса е дълъг и сложен процес, в който е възможно да бъдат сменени няколко терапевтични подхода, сред които различни форми на климатолечение и използване на биологични терапии. 

Коментари

юни 2023

ПВСЧПСН
   
  

Събития

Няма събития