Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Любопитно -

7 неща, които очите издават за здравето ни
Прочетена: 838 пъти

Когато дадена функция в организма е нарушена или възпрепятствана, тялото ни изпраща сигнали. Един от начините да разберем, че нещо не е наред, е да наблюдаваме промени, свързани с очите. Именно те често са „прозорец” към здравословното ни състояние.

 

Ечемик на окото

Ечемикът представлява възпаление на мастна жлеза в клепача. Той може да бъде вътрешен или външен. Обикновено болката отшумява в рамките на няколко дни. Ако възпалението продължава повече от 3 месеца, това може да е знак за рядко онкологично заболяване, познато още като карцином на мастната жлеза. Същото се отнася и за ечемик, който се появява на едно и също място.

 

Окапване на веждите

Окапването на веждите е често срещан проблем, който може да се дължи на различни фактори. Ако косъмчетата от „външната част” на веждата започнат да падат, може да става въпрос за сериозен здравословен проблем. Той може да бъде индикатор за заболяване на щитовидната жлеза.

 

Замъглено зрение

Прекарването на дълго време пред компютър може да предизвика усещане за парене в очите. Ако зрението ви стане замъглено след дълго взиране в екрана, това може да бъде в резултат на т. нар. синдром на компютърното зрение. Очите се напрягат поради липсата на контраст на компютърния екран, в съчетание с прекаленото фокусиране върху пикселите.

 

Изпъкване на очните ябълки

Изпъкване на очната ябълка се нарича екзофталм и е аномалия, при която очната ябълка е издадена извън орбитата на очите. Проблемът може да бъде свързан със заболявания на щитовидната жлеза.

 

Жълто оцветяване на склерата

Ако склерата (бялото на окото) придобие жълтеникав цвят, значи се е повишило нивото на жлъчния пигмент в кръвта. Този симптом може да е сигнал за чернодробно заболяване, проблеми с жлъчните пътища и жлъчния мехур.

 

Замъглено зрение при диабетиците

Хората, страдащи от диабет, са изложени на повишен риск от заболявания, свързани със зрението. Най-често това е диабетна ретинопатия. Състояние засяга кръвоносните съдове на очите и е водеща причина за слепота при възрастните в САЩ.

 

Двойно виждане или загуба на зрението

При внезапно намаляване или загуба на зрението, както и при двойно виждане,  трябва да се консултирате с лекар незабавно. Те могат да бъдат причинени от диабет, отлепване на ретината, инсулт и др.

Коментари

юли 2022

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития