Новини - България

69 000 българи са заразени с вируса на хепатит С, но не знаят и не търсят терапия
Прочетена: 186 пъти
Снимка: Pixabay.com

Световната здравна организация (СЗО) препоръчва да се лекуват поне по 5000 души на година, за да се спре разпространението на хепатит С в България. Реално обаче се лекуват само 1200 души. Останалите заразени не знаят, че носят вируса на хепатит С и не търсят терапия. Това обявиха на пресконференция днес по повод Световния ден на хепатита в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, съобщават от лечебното заведение. Тема на събитието бе „Три години след въвеждането на безинтерфероновата терапия за лечение на хепатит С в България – равносметката“.

 

От болницата уточняват, че безинтероновата терапия за хепатит С се заплаща напълно от НЗОК от 2016 г. Тогава приоритетно се лекуват 901 пациенти с тежка фиброза на черния дроб и други животозастрашаващи заболявания. През 2017 достъп до лечение вече имат всички заразени с хепатит С. В този период през терапия минават 1310 пациенти, от които над 98% са излекувани напълно. Лечението им струва над 100 милиона лева, но благодарение на отстъпките към Здравната каса от страна на фармацевтичните компании тази сума реално е под 50 милиона лева. През 2018 г. лекуваните са 1200, чиято терапия заради отстъпките на фармацевтичните фирми струва на обществения фонд под 30 милиона лева вместо 72 млн. лева. Тези данни съобщи д-р Елена Тотева от НЗОК.

 

От всички лекувани само 22 души не са отговорили на терапията и подлежат на повторно лечение. Те са по-малко от 1%. Добрата новина за тях е, че от 15 май 2019 г. НЗОК реимбурсира още един пангенотипен медикамент, специално за неотговорилите на другите терапии пациенти.

 

„Големият проблем в момента е, че медикаментите са осигурени, но няма кого да лекуваме. Имаме възможност да осигурим терапия на 5000 пациенти на година, а реално през лечение преминават около 1200”, заяви председателят на Българското дружество по гастроентерология проф. Красимир Антонов, който е и водещ хепатолог в УМБАЛ „Св. Иван Рилски”.

 

Той обясни, че поради безсимптомното протичане на инфекцията в момента 69 000 българи не знаят, че са инфектирани с вируса на хепатит С. А ако 90% от тях се диагностицират и лекуват, до 2030 г., по данни на СЗО, хепатит С може да бъде елиминиран. Световната здравна организация обръща внимание на проблема, защото в момента от вирусни хепатити в света годишно умират 1,4 милиона души, а от смятаната за по-смъртоносна инфекция доскоро - ХИВ  - едва 700 000 души.

 

Своя принос за елиминиране на хепатит С в България ще даде УМБАЛ „Св. Иван Риски”, която провежда от 18 юли до 31 август кампания за безплатно тестване. От нея могат да се възползват всички хора от 34 до 69 години. На тези от пациентите, за които се окаже, че са носители на вируса, веднага ще бъде осигурена безплатна консултация в болницата и ще им бъде изработен индивидуален план за терапия.

 

„Това са хора, за които има голяма вероятност да са заразени, тъй като са оперирани или подлагани на кръвопреливане във време, когато медицината не е знаела изобщо за съществуването на вируса на хепатит С. „Нашите пациенти в момента обикновено са над 50- 60-годишни. Затова насочихме кампанията основно в тази възрастова група”, коментира проф. Антонов.

 

Междувременно работна група от 54 експерти към Министерство на здравеопазването разработва Национална програма за превенция и контрол на вирусните хепатити – А, В, С, Д и Е.

 

„Предлагаме личните лекари да включат тестове за откриване на хепатит С в профилактичните прегледи на хората от 39 до 69-годишна възраст. Работим и за превенция, ранна диагностика, лечение и подкрепа на заразените от рисковите групи, за да не допуснем повторно инфектиране”, коментира д-р Тонка Върлева – директор на дирекция „Превенция и профилактика“ в Министерство на здравеопазването, зам.-председател на работната група за изготвяне на Национална програма за превенция и контрол на вирусните хепатити.

 

Тя обяви, че програмата и бюджетната рамка към нея трябва да се финализира най-късно през октомври тази година.

 

Председателят на Сдружение за борба с хепатита „ХепАктив“ Силвана Лесидренска акцентира върху няколко нерешени проблема в лечението на хепатит С:

 

„Един от тях е навременното известяване на кръводарителите, че са инфектирани. Наскоро стана известен случай на мъж, който случайно научава, че е заразен с хепатит С, четири години след като е давал кръв. Не е регламентирано също кой да заплаща лечението на хепатит С на здравно неосигурените граждани. Докато за ХИВ и туберкулоза съществува специален фонд към Министерство на здравеопазването, който поема терапията, за хепатит такъв няма.”

 

Сдружение „ХепАктив” започва кампания следващата седмица под патронажа на Министерството на здравеопазването за безплатно изследване за хепатит С в мобилни кабинети в Търговище (на 24 юли между 10:00 и 17:00 часа, пл. „Свобода“), Разград (25 юли между 10:00 и 17:00 часа пред ДКЦ 1) и Варна (26 юли, от 10:00 до 17:00 часа пред пилоните на Катедралата и на входа на Морската градина).

 

Доц. Анета Иванова – началник на специализираната лаборатория по вирусни хепатити към УМБАЛ „Св. Иван Рилски”, каза, че по инициатива на здравното заведение са тествани за хепатит С всички пациенти с редки болести, посещавали лабораторията по друг повод.

 

„За съжаление сред тях открихме много повече заразени, отколкото очаквахме“, призна тя.

 

Доц. Иванова обърна внимание и на недобрата колаборация между лекарите от различните специалности. Личните лекари например, не винаги насочвали заразените с хепатит С пациенти при специалист-гастроентеролог. Затова и голяма част от хората, които са тествани за вируса в лабораторията на болницата, са дошли по собствена инициатива, след като са чули, че УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ е един от най-добрите центрове за диагностика и лечение на болестта.

Коментари

април 2021

ПВСЧПСН
   
  

Събития

Няма събития